close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Te groot om verder te kunnen

Susin Nielsen Het ongemakkelijke dagboek van Henk K. Larsen Jeugdboek
Lemniscaat
Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Waardering: 8.0

‘Die dit alleen maar opschrijft omdat het van zijn therapeut moet en daar enorm van baalt’, staat er als ondertitel voorin dit boek van Susin Nielsen. Het  stamt uit 2012 en is haar vierde jeugdroman die in het Nederlands is vertaald na Woordnerd,  (genomineerd voor de Gouden Lijst 2018), Wij zijn allemaal moleculen en Optimisme is dodelijk.

Henry is met zijn vader verhuisd naar een andere stad waar ze in een armzalige flat wonen. Zijn moeder zit in een inrichting en Henry is dus in therapie, die hij onzinnig vindt maar hij voert de opdracht om een dagboek te schrijven wel uit. Het duurt even voordat duidelijk is waar het gezin al deze ellende aan te danken heeft. Een heftige reden die te groot is om uit te spreken en in het boek lang HET wordt genoemd. HET heeft te maken met de jongste zoon, van wie we al snel weten dat hij niet meer leeft. Er is iets gebeurd dat te maken heeft met pesten en te groot en schokkend is om te bevatten. Het is jammer om het hier al te beschrijven maar het is een even heftig als actueel gegeven, dat het leven van alle betrokkenen volledig overhoop gooit. Waarbij je direct denkt: hoe moet je hiermee verder leven?

Knap dat Nielsen de zware thematiek op een relatief lichtvoetige manier weet te beschrijven waarbij de dagboekvorm gelukkig is gekozen, vaak is het een gemakkelijke vorm maar soms werkt het als een tierelier  (Dit is geen dagboek van Erna Sassen is daar een goed voorbeeld van). Ze laat Henry met veel sarcasme, ironie en bittere humor zijn verhaal doen waardoor het boek leest als een trein. Met  grappige en goed getroffen karakters waaronder zijn nieuwe schoolvrienden en vooral de ruziënde flatbewoners, met wie ze tegen wil en dank bevriend raken. Nielsen is een meester in het bedenken en in het uitwerken van bijzondere karakters met een vlekje, zoals de ex-gevangene in Woordnerd, waarin scrabble de rol vervuld die showworstelen in dit boek heeft. Het risico is dat haar boeken een stramien worden, maar dat is van later zorg.

Op de achtergrond is het ingrijpende drama dat het gezin is overkomen altijd voelbaar, in alles.  Uiteindelijk ontkomt Henry niet aan een confrontatie met de gebeurtenis uit het verleden en met zijn ouders en dat is wat misschien zoetig uitgewerkt maar dit boek verdient een feelgood-einde. Hoe moeten mensen verder, met zichzelf, en met elkaar, na iets wat bijna niet te bevatten is. Hoe werkt wraak, rouw, vergeving in zo’n situatie?  Het is een reëele vraag want het gebeurt met regelmaat. Nielsen beschrijft geloofwaardig dat het kan.

Tags : doodFamiliegrootoudersjeugdboekLiefde en vriendschapoudersrouwRuzie en pestenscheidingSpanning en avontuurverdrietYoung Adult