close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Nieuws

De zilveren griffels en penselen van 2015

Vanmiddag zijn in Amsterdam negen Zilveren Griffels en twee Zilveren Penselen uitgereikt, naast de Paletten en Vlag en Wimpels. Van de griffelwinnaars maken er nog zeven kans op de Gouden Griffel die tijdens het kinderboekenbal in oktober bekend wordt, de andere twee komen uit het buitenland. Bette Westera is met haar boek Doodgewoon een belangrijke kanshebber voor de hoofdprijs, zij won eerder dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs. Verder waren er Zilveren Griffels voor gelauwerde auteurs als Sjoerd Kuyper (zijn vierde, naast een gouden) en Daan Remmerts de Vries (3e zilveren, naast 2 gouden) en viel Dirk Weber voor de tweede keer de eer te beurt. Opvallend zijn de winnaars in de categorie informatief: filosoof Stine Jensen kreeg een zilveren griffel voor vraag- en antwoord boek voor Lieve Stine en Annet Huizing voor haar debuut Hoe ik per ongeluk een boek schreef. Dat laatste lijkt een gewone roman maar de jury legt in het rapport uitgebreid uit waarom ze het onder informatief schaart.  Drie auteurs winnen zowel een Zilveren Griffel als een Vlag en Wimpel: Bette Westera, Sjoerd Kuyper en Sylvia Vanden Heede.

Zilveren Penselen zijn er voor Annemarie van Haeringen en Alice Hoogstad, zij maken kans op het Gouden Penseel. Opvallend is dat zowel Sanne te Loo (voor De duik) en Jan Jutte (voor Andersen) geen Penseel of Vlag en Wimpel krijgen.

De jury (bestaande uit Aad Meinderts, Martijn Blijleven, Marion Kok, Adry Prade en Nathalie Scheffer) signaleert de terugkeer van de gekte in de jeugdliteratuur. ‘Het hoeft allemaal niet zo serieus of realistisch: ook met een flinke dosis humor of met een grote portie raadselachtigheid kunnen boeken met diepgang geschreven worden’. Daarnaast markeert de jury het relatief grote aantal uitgaven waarvoor de beeldende kunst inspiratie heeft geleverd en die soms in samenwerking met musea gerealiseerd werden. En opnieuw moet worden geconstateerd dat het aanbod aan poëzie gering is.

In de totale lijst van winnaars is Uitgeverij Querido de afgetekende winnaar met zeven vermeldingen, gevolgd door Lemniscaat en Gottmer met beide vier prijswinnaars.

De volledige lijst van prijswinnaars (klik op de vetgemaakte titels voor de recensie op JaapLeest). 

Zilveren Griffels

Zilveren Penselen

Zilveren paletten

Vlag en wimpels – griffeljury

Vlag en wimpels – penseeljury

Adrienne Barman voor Vreemde vogels, bizarre beesten, Cruschiform voor In volle vaart en Sylvia Weve voor Doodgewoon

Plaatje: