close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Bor droomt nooit over iets leuks.

Edward van de Vendel Doei! Prentenboek
Querido
Marije Tolman
Waardering: 9.0

Waar zal Maartje nou weer eens over gaan dromen? Dat is geen vraag want het gaat als vanzelf, iedere nacht weer. Ze maakt reizen over bergen en door dalen en daar vertelt ze bij het ontbijt enthousiast over.  Haar grote broer Bor is nukkig en vindt dat zijn zusje kletst, het zijn immers maar dromen en dromen zijn verzonnen. De toevoeging ‘Straks haal je alles door elkaar, echt en niet niet-echt’ blijkt vooral op hem zelf te staan. Bor droomt namelijk nooit over leuks, helemaal nooit. Maartje besluit haar grote broer te helpen en laat haar knuffels bij hem slapen.

Dat is in het kort het verhaal van Doei!, dat Edward van de Vendel heeft gevangen in korte zinnen waarin weinig staat maar die des te meer suggereren. Het woordje ‘Doei’ bijvoorbeeld, dat staat voor zoveel. Voor: ‘Ik wil er niet over praten’, ‘Hier moet je het maar mee doen’, ‘Laat ons nou maar’ en misschien wel ‘Ik hou van van mijn kleine zusje’. Er hoeft niet veel gepraat te worden om elkaar te begrijpen, en elkaar te helpen. Een ontroerende en liefdevolle tekst over dromen, fantasie en nachtmerries maar boven alles over liefde en troost. Het gebaar van Maartje richting haar broer is allesomvattend. Als Puk de Beer, Balletpop Evelina, Koala en natuurlijk Kangoeroe bij haar grote broer slapen, dan komt het goed. En zo geschiedt, daar hoeven verder geen woorden aan vuil gemaakt te worden.

Dit kleine verhaal is magistraal geïllustreerd door Marije Tolman. Haar talent en veelzijdigheid is bekend, van de tekstloze prentenboeken met haar vader (Het eiland en De boomhut), het prachtige dierenboek Springende pinguïns en lachende hyena’s en haar illustraties voor  boeken van oa. Sjoerd Kuyper en Youp van ’t Hek. Maar Doei! is misschien wel haar beste werk tot nu toe. Tolman werkt met meerdere technieken, waaronder linoleumsnedes, en dat maakt het karakter van de prenten verschillend en daardoor heel sprekend. Krachtig en duidelijk en dan weer dromerig verstild. De tegenstelling tussen de prent waar Bor eenzaam in zijn bed ligt en Maartje in haar veilige cocon stapt, een bed in de buik van een neushoorn, voegt veel toe aan de tekst. Tijdens de droomreizen van  Maartje gaat Tolman helemaal los, in beelden en kleuren. Licht hallucinerend, op een vrolijke manier, en met die vervreemding die dromen zo eigen is. Mooi hoe Maartje door haar eigen dromen zweeft. Het roept associaties op met het werk van Joke van Leeuwen en dat van Daan Remmerts de Vries. De nachtmerries van Bor worden aangestipt, het is zo ook wel duidelijk hoe naar dat is, net als in de tekst van Van de Vendel. Beiden geven het verhaal een veilige omheinding waardoor het boek heel geschikt is om met peuters en kleuters over slapen, dromen en nachtmerries te praten.

Maar bovenal is Doei! een toegankelijk kunstwerk, mooi vormgegeven, met prachtige schutbladen en helemaal af. Op de valreep van het jaar nog weer een fabuleus boek, het artistieke venijn van 2014 zit duidelijk in de staart.

Titel Boek:

Doei!

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Marije Tolman

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : broerdromenFamilieillustratiesLiefde en vriendschapPrentenboek