close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Zolang de beelden niet zijn herenigd, sterft er een geliefde

Robin Corbee Zusters van de zee Jeugdboek
Moon
Waardering: 6.5

Robin Corbee viel op met haar columns die werden gebundeld in Het leven is fanspastisch. Een roman schrijven is van een andere orde maar de uitgeverij durfde het met haar aan en maakte er een mooie uitgave met een prachtige cover van. Robin Corbee doet een dappere poging met een young adult roman in het magisch-realistische genre waarin een eeuwenoud mysterie wordt verweven met meerdere liefdesgeschiedenissen. De meest actuele liefde is die tussen de 17-jarige Anna, die met haar vader in een huisje aan zee woont, en een mysterieuze jongen die ‘De Ekster’ wordt genoemd. Hij wordt door iedereen aangezien voor een crimineel die geweld niet schuwt, daarom leeft zo hij veel mogelijk in het donker en letterlijk ondergronds en in en schuilkelder. Anna valt als een blok voor hem en gelooft direct in zijn onschuld. Ze ontmoeten elkaar tijdens een storm, waarbij de vuurtoren omvalt, en met de vondst van een beeld zijn ze een mysterie op het spoor. Het blijkt de helft van een beeld van twee zusters. Zolang de andere helft is niet gevonden, richt het ellende aan bij geliefden, waarvan één van de twee sterft. Anna en haar Ekster (hij weigert zijn echte naam te vertellen) doen er alles aan dat lot af te wenden. Daarvoor moeten de ‘Zusters van de Zee’ herenigd worden.

Robin Corbee heeft zeker wat in haar mars. De personages zijn eigenzinnig neergezet en in de basis is het een aardig verhaal met verrassende wendingen. Magisch-realisme is een lastig genre en voor deze debutante duidelijk te hoog gegrepen. Ze vergrijpt zich aan haar eigen ingewikkelde verhaallijnen en slaagt er niet in een geheel te componeren. De verhaallijnen staan te ver van elkaar af, de beelden waar het om gaat, zijn niet meer dan een verzonnen motief, zonder relevantie of diepgang. Het grootste bezwaar is de poverere stijl. Corbee grossiert in vlakke zinnen en de clichés zijn niet aan te slepen. De meerdere keren dat Anna vroeg naar buiten gaat, heet het: Van ‘Het huis verkeerde nog in diepe rust’,  of ‘de zon was nog maar net aan zijn klim begonnen’. Karige stijlbloempjes waar met een scherpe redactie veel aan verbeterd had kunnen worden. De cursieve passages, die een stem in het hoofd van Anna verwoorden, overtuigen niet maar werken eerder op de lachspieren. De proloog, waarin wordt vooruitgelopen op de plot, is overbodig. Het nawoord is helemaal dodelijk, daarin grijpt  Robin Corbee de gelegenheid aan om uit te leggen op welke bestaande personen. Anna is een combinatie van haar moeder en beste vriendin en ook haar vader en geliefde hebben model gestaan voor karakters uit het boek. Terwijl er verder geen enkele link met haar eigen leven is en de informatie dus, behalve voor de betrokken, niets toevoegt.

Zo mankeert er teveel aan dit, op zich interessante, debuut om het geslaagd te noemen. Laat staan ‘briljant’, zoals op de achterflap staat.

Titel Boek:

Zusters van de zee

Auteur:

Robin Corbee

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmysterieSpanning en avontuur