close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Scheve huizen om in te zoeken

Marijke Klompmaker Waar is Polle Poes? Prentenboek
Rubinstein
Waardering: Zeer geslaagd kijk- en zoekboek

Het is een bijzondere straat waar Nova woont. Er wonen draken, uitvinders en boeven, en de woning van de buren is een groot aquarium. Ideaal dus voor een kijk- en zoekboek met veel details. Nova slaat geen huis in de straat over om Polle te zoeken. Via een zijaanblik in al die huizen zijn kamers vol spullen, dieren en mensen te zien. Genoeg dus om naar te kijken en te proberen de rode poes, die een beetje op Dikkie Dik lijkt, te vinden.

Marijke Klompmaker werkte twee jaar aan haar eerste zelfstandige prentenboek, nadat ze in 2021 een zilveren penseel won voor haar illustraties in Alles wat waseen filosofisch non-fictie boek van Stine Jensen over de dood. Wie van nette en geordende tekeningen houdt, is bij deze illustrator aan het verkeerde adres. De bouwtekeningen voor deze huizen zouden zonder twijfel zijn afgekeurd. Schots en scheef met her en der nog een kamer er tegenaan geplakt.

De lol zit hem naast het zoeken naar Polle in alle details en die zijn er volop. Van een hangmat op het dak tot vleesetende planten en van een eekhoorn in een raket tot het witte konijn uit Alice in Wonderland. Naast poes Polle komen er op iedere prent nog meer dezelfde dingen voor en achterin staan nog een paar andere ontdek-opdrachten. Je hebt zoekboeken en je hebt bijzondere kijk- en zoekboeken. Deze valt in de laatste categorie.

 

 

Tags : Dieren en natuurillustratieskijkboekKinderboekmulticultipoesPrentenboektekstlooszoekboek