close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Duistere graphic novel over een meisjesinternaat

Pam Smy Thornhill Jeugdboek
Ploegsma
Imme Dros
Waardering: 7.5

Thornhill lijkt een dikke pil en dat is het ook maar de leestijd blijft beperkt doordat bij benadering driekwart van het ruim 500 pagina’s tellende boek uit illustraties bestaat (waarvan ook nog eens veel zwarte pagina’s). Een graphic novel gecombineerd met een psychologisch en mysterieus verhaal.  Het is verhaal van een meisje dat in een meisjestehuis genaamd Thornhill woont, en daar niet bepaald een gelukkig leven leidt. Ze is het mikpunt van pesterijen en spot van de andere meisjes, die daartoe op slinkse manier worden aangezet door haar grootste kwelgeest.

Ze vlucht in het maken van poppen, met wie ze hele gesprekken voert, wat haar een gevoel van veiligheid geeft. Een variant op de denkbeeldige vriend, waar veel gepeste kinderen (in kinderboeken) steun aan hebben. Ze wordt keer op keer teleurgesteld als ze weer eens iemand denkt te kunnen vertrouwen en er is weinig hoop op een beter leven. Zeker niet wanneer er steeds minder kinderen in het vervallen tehuis wonen en ze uitgerekend met de grootste pestkop op de lijst voor een ander onderkomen staat. Het verhaal is zo opgeschreven dat je af en toe gaat twijfelen aan het waarnemingsvermogen van de hoofdpersoon. Is hier wel aan de hand wat zij suggereert?

Dat gevoel wordt ondersteund door parallelle vertelling in de zwart-wit prenten waarvan lang niet duidelijk is waar het naar toe gaat. We zien een meisje dat rond een vervallen pand zwerft. Is dit de hoofdpersoon van het verhaal of gebeurt hier iets anders? Heel langzaam nemen de prenten het over van het verhaal en komt alles samen.

Zo’n combinatie van prenten en tekst zagen we ook in bijvoorbeeld het magische De wonderlingen, maar daar werd het beter uitgewerkt. Thornhill is een verzameling tekeningen waarvan er veel nog elkaar op lijken en er door de herhaling niet veel ontwikkeling in het verhaal zit. Stilistisch rammelt het hier en daar; dat heeft Imme Dros in de vertaling niet volledig vlot kunnen trekken. De krantenknipsels die de plot onthullen zijn niet helemaal op hun plek in een boek dat steeds zo weinig prijsgeeft. In één klap wordt alles onthuld.

Auteur en illustrator Pam Smy doet weinig moeite de lezer te behagen. Alhoewel het niet helemaal onder de huid kruipt, is Thornhill een fascinerend boek, vooral door de duistere en naargeestige sfeer.

 

Tags : illustratiesjeugdboekLiefde en vriendschapmeidenpleegkindRuzie en pestenSchoolSpanning en avontuur