close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Slapstick zonder woorden

In 2005 schreef de jury van de Woutertje Pieterse Prijs over de winnaar: Waar is de taart? van Thé Tjong Khing: ‘ Het bekroonde boek kan het af zonder woorden, de woorden worden geen moment gemist. De kinderen zullen op den duur meer ontdekken van de grappen die de schepper van het boek ons voorlegt dan de ouders’.  Het juryverslag kan gekopieerd voor het vervolg Verjaardag met taart waar Tjong-Khing ons nu op tracteert. Woorden zijn overbodig als de beelden het verhaal vertellen en in dit geval worden er zelfs meerdere verhalen tegelijk verteld.

Op een open plek in het bos is het een drukte van belang. Er wordt een verjaardag gevierd, een gat gegraven, een huis versierd en een taart gebakken. Varkens, honden, beren, apen en konijnen en andere dieren zijn zeer actief. Op de eerste bladzijde gaat het al lekker mis als mevrouw Hond op het dak een vlieg probeert te meppen waardoor er van alles op een tafel valt waar meneer Hond een taart aan het bakken is.

Op de grote dubbelpagina’s is overal wat te zien en op de volgende bladzijden staat er nog hetzelfde maar dan net even anders. De apen die net nog links op het dak zaten, verblijven nu rechts in de boom met de ballonnen die eerder aan het huis hingen. Wie is er ondertussen in het huis van familie Varken geweest en wie is dat geheimzinnige wezen in de grot? Je kijkt je ogen uit en bladert voortdurend terug om te kijken hoe het ook alweer zat. De verhaaltjes vertellen zichzelf en staan vol met kleine verborgen grapjes. Verjaardag met taart is geweldige slapstick zonder woorden.

De ervaren illustrator Tjong-Khing is hier op zijn best. Het enige kritiekpuntje zou kunnen zijn dat het wel wat meer van hetzelfde is maar maakt dat iets uit als datzelfde zo heerlijk smaakt?

Titel Boek:

Verjaardag met taart

Auteur:

Thé Tjong-Khing

Kaft:
Tags : Dieren en natuurfeestteksverjaardag