close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Drie harten om van mij te houden

Henriëtte Boerendans Mijn papa is het grootst Prentenboek
Gottmer
Waardering: 7.5

Henriëtte Boerendans is na een aantal boeken een vertrouwde waarde in de Nederlandse prentenboekwereld. Als er een nieuwe Boerendans verschijnt, denk je: hey, houtsnedes, hey dieren. Want dat is wat ze meestal doet. Houtsnedes maken van dieren. In boeken met titels als Nul is een raar getal (vlag en wimpel) en Aap, Beer, Zebra (genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs) en Pulletje (geselecteerd voor de Biënnale in Bratislava). Ze worden vertaald, winnen eens een prijs en ondertussen snijdt Boerendans vrolijk verder in het hout.

Ik bespreek haar boeken niet zo vaak, want die houtsnedes zijn wat ze zijn en wat moet je er verder over zeggen. Ik schreef wel iets over Daar buiten slaapt een aap. Daar was ik nogal kritisch over, niet vanwege de houtsnedes maar vooral over de tekst en de context, waar ik nietzo kapot van was. Die zijn een stuk beter verzorgd in haar nieuwste prentenboek: Mijn papa is het grootst. Al komen haar boeken misschien nog beter uit de verf als ze samenwerkt met een schrijver.

Ieder verhaaltje in het boek begint met de zin ‘Mijn papa is het grootst’ en dat is aandoenlijke opschepperij want dat kan natuurlijk niet. De ene papa is imers groter dan de andere. Maar voor het kind (de welp, de jongeling) voelt dat wel zo. Zijn vader heeft immers een enorme snavel of zijn poten lijken op stelten.

Boerendans maakt er geen al te informatieve non-fictie van. De standaardgegevens, lengte en gewicht en wat leuke weetjes en daar blijft het bij. Papa neushoorn weegt 3000 kilo en kan een leeuw de lucht ingooien. De reuzeninktvis leeft met miljoenen op de bodem van de oceaan en de octopus heeft ‘drie harten om van mij te houden en acht armen om mij te helpen’. 

De spruit is meestal ook ergens te zien op de prenten in dit fraaie kijk- en voorleesboek. Het einde is verrassend en grappig want het allergrootste dier blijkt geen papa maar een mama: de blauwe vinvis. Op de tekeningen op schaal achterin zie je dat de neushoorn en de giraffe maar ukkepukjes zijn vergeleken bij dit gigantische beest dat maar liefst 170.000 kilo kan wegen.

Tags : Dieren en natuurEcht gebeurdillustratiesKinderboekNon-fictiePrentenboekvaderwalvisWeten en leren