close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Slapen en dromen met Tolman en Boerendans

Annie M. G. Schmidt 's Avonds Laat Prentenboek
Querido
Marije Tolman
Waardering: 7.5

Slapen en dromen zijn zeer herkenbare thema’s voor de allerkleinsten, die dat immers voor een heel groot deel van de dag doen. Henriette Boerendans hing haar nieuwe prentenboek vol met houtsnedes (recensie hieronder) op aan slaapplekken van dieren. En Marije Tolman maakte voor een nieuw prentenboek van Querido illustraties bij een bijna 30 jaar oud gedicht van Annie M. G. Schmidt over het mannetje dat de dromen uit komt delen.

In ’s Avonds laat dicht Annie: ‘Dan slaapt het witte koetje en dan slaapt het zwarte hondje. En al die kleine kindjes met hun vinger in hun mondje / en al de kippetje zijn zo moe, zo moe van ’t buiten spelen. Dan komt dat gekke mannetje, dat de dromen uit moet delen’. Een heerlijk vers van de schrijfster aan wie we zoveel te danken hebben. Het geeft een fraaie verbinding tussen de kinder- en dierenwereld en wakkert de fantasie en verbeelding aan. Marije Tolman ontwikkelt zich steeds meer tot één van de belangrijkste illustratoren van ons land, mede door haar hoge productie. Nog niet zo lang geleden verscheen het fantastische maar onvoldoende opgemerkte prentenboek Doei!, dat ook over dromen gaat. Dat is iets experimenteler dan de wat meer conventionele illustraties voor dit prentenboek, al is het nooit saai bij Tolman.

Al op de eerste pagina vallen de gekke bouwsels op en dat gaat hele boek zo door. Tolman is origineel in haar illustraties, die voor kinderen voldoende herkenning bieden en toch vaak een tikje vervreemdend zijn. Haar kleurgebruik is opvallend, in iedere prent is er weer een andere steunkleur die de sfeer bepaalt. Knap hoe ze in dit album telkens een nieuwe (droom) wereld tevoorschijn tovert. Een prima album om het gesprek over slapen en vooral dromen met kleuters en te wachten op het mannetje dat allerlei dromen komt bezorgen: ‘Mevrouw Van Buren droomt gewoon van olie en azijn / en al de veulens dromen dat ze grote paarden zijn’.

In Daar buiten slaapt een aap laat Henriette Boerendans de bijzondere slaapgewoonten van 12 dieren zien. Althans dat belooft de achterflap van het boek maar in werkelijkheid zien we slapende dieren afgebeeld zonder dat de plek bijzonder opvalt. De chimpansee schommelt zachtjes in slaap in zijn zelfgemaakte hangmat hoog in de bomen. ‘Onder hem het oerwoud en boven hem de sterrenhemel’. Op de prent is daar vrijwel niks van terug te zien. We zien een slapende chimpansee op een tak. Met het perspectief (hoog in de lucht) is niets gedaan.

Op de kwaliteit van de illustraties ding ik niks af. Boerendans maakt mooi werk, ze kreeg voor haar vorige album Nul is een raar getal terecht een Vlag en Wimpel. Alleen het gegeven al dat het om houtsnedes gaat, is bijzonder. Maar fraaie illustraties alleen maken nog geen geslaagd album. Het bulkt immers van de prentenboeken met afbeeldingen van dieren. De teksten (door Boerendans zelf geschreven) bieden weinig nieuws en hadden misschier beter weggelaten kunnen worden. Die mooie houtsnededes van Boerendans verdienen een betere context zodat een conistenter album ontstaat.

Daar buiten slaapt een aap, Henriette Boerendans, uitgeverij Gottmer. 1+ Cijfer: 6,5

 

 

 

Titel Boek:

’s Avonds Laat

Auteur:

Annie M. G. Schmidt

Illustrator:

Marije Tolman

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : dromenPoëziePrentenboekslapenVoorleesboek