close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een knikker van niks

Martijn van der Linden Knikkeruil Prentenboek
CPNB/Lemniscaat
Maranke Rinck
Waardering: 7.5

Het is inmiddels een mooie traditie: een prentenboek dat in de Kinderboekenweek voor een luttel bedrag te koop is. Dit jaar wordt er zelfs een zakje knikkers bijgeleverd. Zoals bij de eerdere boeken van Martijn van der Linden en Maranke Rinck, de spelletjes memory en tangram in het boek zaten vervlochten. Het duo borduurt met het knikkeren voort op hun missie om ‘gewone’ spellen (zonder computer dus) onder de aandacht te brengen en er een verhaal aan vast te knopen.

In Knikkeruil gaat het om een knikker die nieuw is in de groep en als eerste wijst op de akelige monsters die op de loer liggen. De hele bende knikkers zoekt een plaats om zich te verschuilen en reizen langs alle knikkertoepassingen die er zijn te bedenken. Via de jodelbaan en de houten knikkerbak naar het doolhof. Uil voelt zich nergens op zijn gemak, hij verdwaalt of wordt duizelig. “Ik ben een knikker van niks”. De twist aan het slot zag ik niet aankomen.

Een terechte keuze van de CPNB om het echtpaar Van der Linden/Rinck te benaderen. Van der Linden won dit jaar het Gouden Penseel voor  Tangramkat en is op dit moment een van dé kinderboekillustratoren van ons land. Zijn productie was de afgelopen jaren overweldigende en de variatie net zo zeer. Van der Linden illustreerde tal van boeken en daarbij vallen vooral zijn veelzijdigheid in techniek en stijl op. Het lijkt een combinatie van plezier in het ontdekken en uitproberen van nieuwe dingen en de zoektocht naar een eigen stijl.

Voor dit prentenboek is voor de veilige weg gekozen, de voortzetting van een originele reeks. Opnieuw een vakkundig en inventief boek maar  niet geheel onlogisch wordt de precisie en originaliteit van het briljante Tangramkat niet gehaald. Het is vooral spannend wat Van der Linden de komende jaren in petto heeft en tot wat voor soort illustrator hij zich ontwikkelt.