close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Kiek gaat maar door

Als je moeder niet wil vertellen, wie je biologische vader is dan ga je zelf maar op zoek. Kiek Florijn werd verwekt in een bezemkast en de ‘verwekker’, zoals haar moeder hem noemt, was een bassist. Meer gegevens heeft ze niet. Haar moeder zwijgt en haar stiefvader Wieger, die inmiddels bij haar moeder weg is, weet niks. Kiek start samen met haar beste vriendin Lottie een kolderieke zoektocht waarbij ze uitgaat van de wetenschap dat het om een bassist gaat. Ze stellen samen een vader samen uit allerlei bassisten van bandjes die ze bezoeken. Iedere bassist levert nieuwe gelaatstrekken en aanvullende karaktereigenschappen op.

Uiteindelijk heeft de zoektocht resultaat maar is het, net als in veel van de Spoorloos-afleveringen, de vraag of Kiek zo blij is met haar gevonden vader. Wat moet ze met een man die ze nooit heeft gekend en die niet wist van haar bestaan?

Een vlot geschreven boek waarin Jongman een puberversie van Guus Kuijers Polleke tot leven wekt. Een springerig meisje dat zich niet neerlegt bij de situatie en maar vragen blijft stellen. Een fanatieke maar ook onzekere meid die de lezer meesleurt in haar zoektocht maar mij onderweg soms even kwijtraakt. Dat komt door de wat licht hysterische toon en manische invulling van het karakter. Kiek gaat maar door, heeft veel woorden nodig en herhaalt zichzelf veelvuldig. Mariken Jongman levert op zich een prima prestatie met haar tweede boek. Ze is een vaardig en origineel schrijfster maar zou iets meer het ‘less is more’ principe kunnen hanteren. De gemoedstoestanden en de gedachtenkronkels van Kiek volgen elkaar in een wel heel hoog tempo op. Sommige schrijvers worden beter met de handrem erop.

Kiek had al een vader want ze kan het prima vinden met haar stiefvader Wieger, alhoewel die wel erg veel tijd besteedt aan zijn kinderen uit de tweede leg. Door haar zoektocht komt ze weer nader tot hem en ook dichter bij haar moeder. En ondertussen gaan de ouders van haar beste vriendin Lottie scheiden, die zo’n perfecte relatie leken te hebben. Dus Kiek, lijkt Jongman te zeggen, wees blij met wat je hebt want ieder huisje heeft zijn kruisje.

 

Titel Boek:

Kiek

Auteur:

Mariken Jongman

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmuziekoudersvader