close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Schildpad krijgt bezoek

Mark Janssen Eiland Prentenboek
Lemniscaat
Waardering: 8.5

Niets gebeurd en Dino’s bestaan niet  van Mark Janssen zijn om onverklaarbare redenen niet besproken op JaapLeest terwijl het zeer geslaagde prentenboeken zijn. Eiland is het volgende deel in wat je een reeks zou kunnen noemen omdat het originele uitgangspunt in dezelfde lijn staat.  Kinderen beleven een avontuur in de buurt van een dier, zonder dat ze de aanwezigheid van het dier in de gaten hebben.

Niets gebeurd speelt zich af op de kop van een leeuw. In Dino’s bestaan niet hebben de jongetjes op hilarische wijze niet in de gaten dat er voortdurend dinosaurussen in hun omgeving zijn. In Eiland is het een schildpad op wiens schild een vader en dochter samen met hun hond terecht komen na een schipbreuk. Dat drama is een bloedstollend tafereel met veel heftig rood. Op de volgende rustige groene pagina zwemt het drietal naar een eilandje. Dat is dus op de rug van een niets vermoedende schildpad gesitueerd die op een geweldige manier verschrikt opkijkt. Alleen die gezichtsuitdrukking maakt dit album al de moeite waard. Hij lijkt met andere zeebewoners te converseren over wat hem nu is overkomen. Vader en dochter hebben het prima voor elkaar in hun zelfgebouwde huisje maar worden uiteindelijk opgepikt door een enorm schip. Waarop een onverwacht en lief einde volgt dat het het idee achter het verhaal op een prettige manier in de war schopt. Is het meisje al die tijd minder onwetend geweest dan de lezer denkt?

De lezer weet meer dan de personages in deze boeken en die voorsprong is voor kleuters een heerlijk gegeven. Janssen buit dat op een  slimme manier uit waardoor er een bijzonder kijkspel ontstaat. In dit geval hebben de werelden boven en onder water hun eigen dynamiek. De bewoners van het eilandje blijven klein, de schildpad krijgt meer uitdrukking: variërend tussen schrik, verwondering en bezorgdheid.  Suggestie, schijn en illusie wisselen elkaar af in dit fantastische prentenboek.

Mark Janssen wordt steeds beter, al is hij op zijn best in zijn zelfstandige werk waarin tekst absoluut niet nodig is om een spannend verhaal te vertellen, waarin ogenschijnlijk niet eens zoveel gebeurt. En dat is een prestatie van formaat.

 

Tags : Dieren en natuureilandillustratieskijkboekPrentenboektekstloos