close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een achtervolging langs beroemde kunstwerken

Thé Tjong-Khing Kunst met taart Prentenboek
Lannoo
Waardering: 9.0

In de openingsprent droomt mama Beer in haar leunstoel over de inrichting van een tentoonstelling waarbij het schilderij van de hond met de taart wordt gestolen. Alle dieren stormen naar buiten om de boef (in zijn gestreepte pakje) te achterhalen. Op de volgende prent blijkt dat ze in het herkenbare Guggenheim museum in Bilbao zijn en ze lopen het Korenveld met Kraaien van Van Gogh in. Het wordt een achtervolging door beroemde schilderijen van grote kunstenaars, via George Braque, door het werk van Rousseau en Gaugin om uit te komen bij de beroemde golf van Kanagawa van de Japanse tekenaar Hokusai. De dieren maken ondertussen mot met elkaar waar de boef van profiteert maar uiteindelijk vangen ze hem en kan het schilderij van de hond met de taart worden opgehangen. In de droom dan want in het echt loopt het even anders.

Het is het derde taartboek van Thé Tjong-Kingh, in een gestaag ritme van 5 jaar: na Waar is de taart? uit 2005 en Verjaardag met taart (2010). Kunst met taart is het beste van de drie (en dat zegt het heel wat) want Tjong-Khing geeft het met al die kunstverwijzingen een grote meerwaarde. De vorige tekstloze boeken waren al verrassend en geestig maar dit boek is op nog meer verschillende niveaus te bekijken. Als spannend achtervolgingsverhaal, als kunstkijkboek, als zoekboek en mengvormen daarvan. De kunstwerken zijn zowel impliciet als expliciet door het verhaal verweven. Lezertjes hoeven niks met die kunst maar krijgen het toch mee. De dieren rennen op 1 prent langs Dalí, Mondriaan in een Keith Haring gordijntje en Edward Hopper. Grote kunstenaars maar relatief recent, geen Rembrandt en Vermeer dus. Het is ironisch dat het allemaal is te doen om een schilderij van een hond met een taart, dat blijkbaar belangrijker is dan al die beroemde werken.

Een feest voor het oog dit boek. Het hoort niet bij een tentoonstelling zoals zoveel kunstprentenboeken de laatste jaren maar is misschien wel een knipoog naar die museumreeksen: zo kan het ook. Tjong-Khing is hier in topvorm en wat zou het mooi zijn voor de lezer, en de tekenaar zelf natuurlijk (hij wordt in augustus 82), als er in 2020 een nieuwe editie kan verschijnen.

Titel Boek:

Kunst met taart

Auteur:

Thé Tjong-Khing

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : illustratieskunstPrentenboektekstloos