close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Die ene vogel ontbreekt nog

Anna Castagnoli De gouden kooi Prentenboek
De Eenhoorn
Saskia de Coster
Carll Cneut
Waardering: 8.0

De openingsillustratie van De gouden kooi blijkt na lezing mijn favoriete. Keizersdochter Valentina staat voor een wand vol met tekeningen van vogels. Het oranje mutsje van de verwende prinses is, samen met het geel van enkele vogels, de enige kleur. De rest is neergezet in grijswitte tinten en geeft de sikkeneurigheid van de situatie aan. Het meisje staat er wat droevig bij, uit de teksten blijkt dat ze vooral verveeld en onuitstaanbaar is. Een nietsontziende jongedame die talloze bedienden heeft laten onthoofden omdat ze niet met de juiste vogels terugkwamen. Ze bezit meer dan honderd bijzondere vogels in kooien maar dat ene, zeer bijzondere, exemplaar ontbreekt: de sprekende vogel.

Het verhaal van de Italiaanse Anna Castagnoli wordt afwisselend in getypt en handschrift afgebeeld wat een verschillende lading aan de teksten geef. In grote handgeschreven letters staat er Hak!! als er weer eens een dienaar is onthoofd. Het is een klassieke vertelling over eenzaamheid en de tragiek van hebzucht. De prinses heeft alles al en het is nooit genoeg. Geen bijster originele insteek en het verhaal verloopt dan ook langs een voorspelbaar patroon. Het loopt natuurlijk niet goed af met de bloeddorstige keizersdochter. Het verhaal is wel mooi geschreven en goed vertaald maar toch moet het boek het van de tekeningen hebben. Dat zit bij Carll Cneut wel goed.

De Vlaamse illustrator won zo’n beetje alles wat er te winnen viel voor zijn tekeningen in Het geheim van de keel van de nachtegaal. Hij maakte ook nog een boek over het tekenen van vogels dus het is geen geheim welke dieren zijn voorkeur hebben. De groot formaat prenten van de kleurrijke vogels zijn wederom indrukwekkend al smoren de volle pagina’s met de dieren soms bijna in schoonheid. Dat klinkt misschien raar maar het kan ook te mooi en te perfect zijn. Daarom is het prettig dat de wondermooie vogelprenten worden afgewisseld met grovere krijttekeningen, het bruut geschilderde woord HAK (als er weer eens koppen rollen) en een prachtige naïeve tekening van de sprekende vogel uit Valentina’s droom. En natuurlijk de openingsprent, niet voor niets die van mijn voorkeur, juist omdat daar zo goed de spanning tussen de ontevredenheid en de overdaad zichtbaar is.

 

Titel Boek:

De gouden kooi

Auteur:

Anna Castagnoli

Illustrator:

Carll Cneut

Vertaler:

Saskia De Coster

Uitgever:

De Eenhoorn

Kaft:
Tags : Dieren en natuurillustratiesvogels