close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De politiek doet niemand kwaad

Camilla haat politiek omdat het een monster is dat haar vader heeft verzwolgen. Hij wordt gearresteerd vanwege een schandaal waar hij niets mee van doen heeft en pleegt zelfmoord in de cel. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Camilla komt toch in aanraking met politiek en democratie. Ze leert hoe ze het heft in eigen hand kan nemen, vooral via een zwerver die haar de beginselen bijbrengt aan de hand van verschillende definities en praktische situaties. Politiek doet niemand kwaad, legt hij haar uit, het is altijd de schuld van mensen.

Garlando schreef verschillende boeken tegelijk. Ik haat politiek is een bijna informatieve roman over moraal. Met zinnetjes als: ‘vriendelijkheid is net als kersen, het smaakt naar meer’ en ‘goeddoen is als een boemerang, je krijgt het altijd terug’. Maar ook een gelaagd drama over een meisje dat de dood van haar vader verwerkt. Een boeken met de trekken van een Griekse tragedie waarin de zwerver letterlijk Aristoteles heeft. Dit boek is genieten en ergeren tegelijk. Het nadrukkelijke uitleggen en het wel erg overdreven politiek-correcte gehalte staat tegenover prachtige zinnetjes en een goede stijl. Schrijven kan deze Garlando zeker maar erg subtiel pakt hij niet uit met dit boek. Hij wil teveel uitleggen, zet teveel lijntjes uit en bezwijkt onder de goede bedoelingen. Het maakt wel nieuwsgierig naar ander werk van deze schrijver.

Ik haat politiek is de eerste roman van de nieuwe uitgeverij Tutti die tot nu toe alleen prentenboeken uitbracht, met name van Italiaanse oorsprong. Deze jonge loot aan de Nederlandse uitgeversstam legt veel nadruk op het milieuvriendelijk produceren van boeken. De grondstoffen, distributie en productie zijn zo duurzaam als maar mogelijk gehouden. Een lovenswaardig streven maar het heeft wel tot gevolg dat het boek er uitziet, en aanvoelt, als een dikke brochure en na lezing wat verfomfaaid achterblijft.

Titel Boek:

Ik haat politiek

Auteur:

Luigi Garlando

Vertaler:

Peter Jansen

Kaft:
Tags : Andere landenFamiliejeugdboekpolitiekPrentenboek