close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Onbedwingbaar nieuwsgierig

Mirjam Bos Cadeautje! Prentenboek
Lemniscaat
Waardering: Frisse stijl. Herkenbaar thema

Het was een verrassend debuut: Help! een verrassing van Miriam Bos, over een vos die een beetje angstig en onzeker wordt van de verrassing die Suusje Eekhoorn voor hem in petto heeft. Het is verkozen tot Prentenboek van het Jaar en staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen in 2024. Zowaar niet slecht voor een eersteling.

In Cadeautje! (Bos houdt van uitroeptekens!) treffen we dezelfde personages aan maar zijn de rollen omgedraaid. Dit keer heeft August de Vos een cadeau voor de verjaardag van Suus klaargelegd, maar ze mag het pas openmaken als het feest begint. Niet te doen, natuurlijk. Suusje kan zich niet beheersen en verkent alle kanten van het presentje om het vervolgens kwijt te raken. Gelukkig heeft August rekening gehouden met de onbedwingbare nieuwsgierigheid van zijn vriendinnetje. Waar het verhaal lijkt te stranden in treurigheid, is er een vrolijke doorstart en wordt het feest een groot succes

Opnieuw een klein en herkenbaar gevoelsthema in dezelfde frisse stijl waarin, naast functioneel wit, de veelkleurigheid van het bos goed uit de verf komt. Nogal veel voorleestekst, met duiding die ook in de prenten duidelijk kan worden: boos roepen, sip/bezorgd/beteuterd kijken etc.). Een beetje een herhaling van zetten in vergelijking met het vorige boek. Op zich niks mis mee maar ik ben wel benieuwd wat Bos nog meer in huis heeft.

Een prima prentenboek over nieuwsgierigheid en ongeduld, want wie wil er nou niet weten wat het verjaardagscadeau is. Bos bevestigt haar status als volwaardige prentenboekenmaker.

Tags : bosDieren en natuurfeestillustratiesLiefde en vriendschapPrentenboekverjaardagVoorleesboek