Help! Een verrassing! is het eerste zelfstandige prentenboek van Miram Bos die al langer aan de weg timmert als illustrator. Een lief verhaal voor peuters en kleuters over een herkenbare situatie. August de Vos heeft een afspraakje met Suusje Eekhoorn maar weet niet wat er op het programma staat. Ze gaan iets leuks doen maar wat dat precies is, dat is nog een verrassing. Dat zint August maar niks want hij houdt niet van verrassingen én hij is bang dat ze iets wilds en onstuimigs gaan doen.
Ons vosje lijdt het meest door alles wat hij vreest. Bos neemt de lezer mee in zijn angsten en natuurlijk valt het daarna allemaal heel erg mee. Al is er een heerlijk voorspelbare twist aan het slot. Een prima tekst bij een kleurrijk geïllustreerd verhaal over twee dieren die in karakter verschillen maar in uiterlijk nogal op elkaar lijken door hun enorme pluimstaart. Fris en uitbundig geïllustreerd met veel oog voor detail. De verstilde middenpagina waarop de vrienden op hun fietsjes langs hoge bomen gaan, is zo’n prent waaruit het talent van Bos blijkt. Help! Een verrassing is….jawel, een verrassend debuut.
‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos, uitgeverij Lemniscaat, 4+ – (dit boek werd getipt in de 67e aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast)
Je hebt grote en kleine maar ook gemiddelde reuzen. Gem is zo’n gemiddelde reus, zijn ouders noemen hem daarom Gemmetje. Wat betreft karakter en voorkeuren is hij dan weer anders dan de meeste reuzen. Hij houdt van lezen, verbouwt zijn eigen groenten en kleedt zich met zorg. Allemaal dingen die reuzen zelden doen. Gem heeft weinig contact met anderen tot hij tijdens het nemen van een bad in zee een reuzenzeemeermin ontmoet. Normaal speelt hij met orka’s en walvissen maar deze prachtige Eulalie bevalt hem veel meer.
In het kort de inhoud van Gem, het verhaal van een reus waarin opnieuw heel veel olifanten hun opwachting doen, zoals in de meeste recente prentenboek van Van Haeringen. Er staan fraaie prenten in dit boek, waarin de illustratrice speelt met de achtergrondkleuren roze, geel en blauw. De tekening van het opspattende water als Gem een bommetje maakt is bijzonder, net als de laatste waarin Gem en zijn lieve zeemeermin half onder water zitten. Het verhaal spreekt een stuk minder tot de verbeelding. Dat Gem anders is, wordt nauwelijks uitgewerkt. Het is vooral een opsomming en de ontmoeting met de zeemeermin komt ook al niet erg logisch uit het voorafgaande voort. Het zijn van die verhaallijnen waarbij je denkt: tja, het kan. Maar waarom eigenlijk?
Van Haeringen heeft een aantal bijzondere prentenboeken achter haar naam (Beer is op vlinder, De prinses met de lange haren) maar die zijn alweer van even geleden.
‘Gem, het verhaal van een reus’ van Annemarie van Haeringen, uitgeverij Leopold, 4+
De Canadese prentenboekenmaakster Marianne Dubuc heeft veel fans en dat is logisch. Ze heeft een eigen en herkenbare stijl die misschien nog wel het best te om schrijven is als rustig en vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor veel van haar verhalen waarvan Met de bus en Boven op de berg mijn favorieten zijn. Beer en het fluisteren van de wind lijkt in opzet behoorlijk op die laatste. Daarin maakt mevrouw Das iedere zondag een gewoontewandeling waarbij ze andere dieren ontmoet. In dit nieuwe prentenboek verlaat Beer zijn huis omdat het tijd wordt voor iets nieuws. Waarom dat precies is, blijft in het midden. ‘Beer weet niet waar hij naartoe gaat. Hij weet alleen dat hij moet gaan.”
Het hele boek door volgen we Beer en uiteindelijk vindt hij ergens een nieuw huis. Dat er doorgaans niet veel noemenswaardig gebeurt in de boeken van Dubuc, is kenmerkend en juist wel prettig. Maar in dit geval werkt het minder sterk omdat niet duidelijk is wat ze wil vertellen. Gaat het erover dat je je overal thuis kunt voelen en dat je plek daar is waar jij bent? Het blijft gissen. De tekeningen met veel natuur zijn gelukkig weer wonderschoon, in de gebruikelijke zachte tinten.
‘Beer en het fluisteren van de wind’ van Marianne Dubuc, vertaling Jacques Dohmen, uitgeverij Querido, 4+