close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Nieuw binnengekomen: Heruitgaven van klassiekers van Benny Lindelauf en Edward van de Vendel

Uitgeverij Querido brengt deze maand twee heruitgaven uit van nog niet eens zo oude jeugdboeken van Nederlandse schrijvers, waarvan we toch al wel kunnen zeggen dat het klassiekers zijn. Twee boeken van Benny Lindelauf in een verzamelband en het eerste deel van drieluik van Edward van de Vendel over Tycho en Oliver. Dit is uitstekend nieuws want boeken hebben de eigenschap nogal snel in de vergetelheid te raken. Daartegen is geen betere remedie dan een heruitgave. Nu liggen ze weer op de tafels in de boekhandel en kan een nieuwe generatie lezers kennismaken met deze hoogstandjes uit de vaderlandse jeugdliteratuur.

Het tegendeel van zorgen

Negen open  armen en De hemel van Heivisj, het tweeluik van Benny Lindelauf over een Limburgse familie vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebundeld in een omnibus met een nieuwe titel: Het tegendeel van zorgen. Juliette de Wit maakte de omslagillustratie. Het verhaal speelt zich in een fictieve stad die het meest lijkt op Sittard, maar het niet is. Het is een magistraal familie-epos waarin we de drie zussen Fing, Muulke en Jes volgen die verhuizen naar een vervallen huis dat ‘Negen Open Armen’ heet, een naam die verwijst naar de grootte van het pand.

In mijn recensie schreef ik het tweede boek als een overrompelende leeservaring. “Ik werd in het boek meegezogen en kon het moeilijk weggen. Het is te lezen als een volksverhaal met bijzondere personages en tegelijkertijd is het een gelaagde roman met schitterende dialogen en fijnzinnige taal.”

Negen open armen verscheen in 2004 en werd bekroond met de Thea Beckmanprijs en de Goude Zoen. Zes jaar later werd De hemel van Heivisj opnieuw bekroond met grote prijzen: de Woutertje Pieterse Prijs, de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs en de Nynke van Hichtum prijs

Het tegendeel van zorgen van Benny Lindelauf, uitgeverij Querido, 14+

De dagen van bluegrassliefde is een van de eerste gay young adult romans in ons land. Het verscheen voor het eerst in 1999 en is inmiddels toen aan de tiende druk. Op de cover van  deze heruitgave hebben Oliver en Tycho ineens gezichten gekregen en dat is even wennen omdat het niet helemaal strookt met de verbeelding. Het gaat om een gewijzigde druk maar er wordt niet vermeld wat er is veranderd dus dat zal weinig substantieels zijn. Van de Vendel zegt er in het nawoord in ieder geval niks over. Hij wilde en boek schrijver dat hij zelf vijftien jaar eerder had willen lezen, waarin de opvlammende liefde tussen twee jongens van binnenuit wordt beschreven. In de meeste queerboeken ging het over dood en verdriet. Van de Vendel wist één ding zeker: de hoofdpersonen zouden elkaar niet loslaten. Dat blijkt alleen al uit het feit dat er nog twee delen verschenen: Ons derde lichaam (2006) en Oliver (2015). De eerste twee boeken werden bekroond met de Gouden Zoen, de laatste met de Gouden Lijst.

De dagen van de bluegrassliefde van Edward van de Vendel, uitgeverij Querido, 14+