close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Kom terug!

Tammi Sauer Beer is er weer Prentenboek
Flamingo / BBNC
Denise Bos
Dan Taylor
Waardering: 7.5

‘Er is niemand thuis. Echt niet. Vooral niet als je een beer bent’. Het jongetje ziet zich genoodzaakt een bordje op de voordeur te hangen als voor de zoveelste keer dezelfde beer op de stoep staat. De beer laat zich niet tegenhouden. Hij komt de volgende keer gewoon door de schoorsteen en blijft zich daarna opdringen. Het jongetje is het zat en schreeuwt nu dat de beer moet verdwijnen. Op een donkere, droevige prent taait de beer af met zijn koffertje om niet meer terug te komen.

Dat is de omkering. Het jongetje is eerst blij maar gaat dan op zoek. Misschien was het toch wel gezellig, zo’n vriend in huis. Hij mist de beer en staat verdrietig voor het raam waarop hij een beertje in de condens heeft getekend. Hij organiseert een campagne om beer te laten weten dat hij meer dan welkom is. Het einde laat zich raden.

Beer is er weer is een eenvoudig en eendimensionaal verhaal over sociale contacten en gemis. Dat is geen diskwalificatie, het kan heel bruikbaar zijn als prentenboeken volgens een logisch stramien verlopen en enigszins voorspelbaar zijn. Kleuters kunnen zich er in herkennen. Het is sowieso al bijzonder: zo’n jongetje helemaal alleen in een groot huis. Hij lijkt zelf te bepalen wat er gebeurt, zonder inmenging van volwassenen. Als hij erachter komt dat hij zich heeft vergist, is hij niet te beroerd dat voor zichzelf toe gegeven. Zijn vastberadenheid (veel zinnen eindigen met ‘en dat was dat’) slaat om in twijfel en vervolgens in gemis. ‘Alweer geen beer. Dat is berestom’.

Helder en toegankelijk getekend met gebruik van kleinere plaatjes om het verloop van de week weer te geven, waardoor er vaart ontstaat. Je moet anderen niet te snel afwijzen. Dan ben je immers weer alleen. Een welkom verhaal in deze tijden van quarantaine waarin sociale omgang minder vanzelfsprekend is geworden.

Tags : beerDieren en natuurhuisdierillustratiesLiefde en vriendschapPrentenboekVoorleesboek