close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een hondenparade

Saskia Halfmouw Zoek! Prentenboek
Leopold
Waardering: 7.5

Op de eerste twee pagina’s zien we een park vol mensen en honden. Wie goed kijkt, ziet dat bij vrijwel ieder mens een hond hoort. Bij de hardloopster, de appende puber, het meisje in de bolderkar en bij de voetballende kinderen. Ook bij het jongetje dat als een ridder  op een wiphondje zit, rechts onderaan. Daarnaast staan twee honden beteuterd te kijken bij een lege kuil.

De grote bruine hond (met een Olivier B. Bommel-achtig jasje aan) en een witgrijze pitbull volgen een geurspoor dat hen door de stad leidt. Op de volgende bladzijden zien we de honden paraderen en het is steeds even zoeken waar ze precies zijn. Want het blijft een drukte van belang in deze hondvriendelijke stad met winkels die helemaal op honden zijn afgestemd. Daar rijdt een bromscooter met een hollende hond ernaast, daar stapt een enorme hond uit een taxi, daar steekt een blindegeleidehond over met zijn baasje en daar loopt een echtpaar met vijf chihuahua’s.

En daar ergens tussendoor lopen onze honden die worden gevolgd door steeds meer soortgenoten. De stoet paradeert door o.a. een hondenfotostudio, een hondenhotel, een hondententoonstelling naar de plek waar hun neus hen naar toe leidt. De botten zijn er wel, maar eigenlijk zijn ze niet meer te gebruiken. Wat nu? Gelukkig heeft de maakster van dit prentenboek daar een speelse oplossing voor bedacht.

Die maakster is Saskia Halfmouw, die het grote publiek vooral kent van haar illustraties voor de serie over Foeksia de miniheks van Paul van  Loon. Ze tekende eerder het zoekboek Zaterdag.  Zoek! is een vernuftig zoekboek, wat al begint bij de titel. Het is even zoeken waar we op moeten letten maar dan is het al snel op iedere bladzijde speuren naar de twee makkers.

Zoekboeken zijn leuk maar soms wel erg druk en onoverzichtelijk. Dan lijkt het net of het puur om de veelheid en gekkigheid gaat, en wordt dat erg vet aangezet.  Alle grappige details, waarvan je er steeds weer nieuwe ontdekt bij herlezen, zijn de sterke kant van dit soort boeken. Maar je wilt toch ook echt wel weten waar die botten zijn gebleven. Halfmouw maakt er meer een verhaal dan een zoektocht van en dat kijkt prettig.

Zoek! is een feestelijk hondenspektakel. En voor wie wat minder met honden heeft: er komen gelukkig voldoende poezen in voor.

Tags : Dieren en natuurhondkijkboekPrentenboektekstlooszoekboek