close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Zijn schaaktalent sleurt hem uit de ellende

Xavier Laurent-Petit De zoon van de berentemmer Jeugdboek
Ploegsma
Leny van Grootel
Waardering: Scherp, onderhoudend en steengoed

Van de beer uit de titel wordt al snel afscheid genomen als Ciprian en zijn familie door mensensmokkelaars naar Frankrijk worden gebracht. Het betekent dat ze de beer, met wie ze op markten optraden, moeten vrijlaten. Van de beloofde, nieuwe toekomst komt niks terecht. Het gezin belandt in helse omstandigheden in een tentenkamp en moet hard ‘werken’ om de schuld af te lossen. Ciprian kijkt tijdens het zakkenrollen mee met schaakpartijen in het park en blijkt het talent te hebben om de partijen in zijn hoofd op te slaan. Vanaf daar neemt het verhaal een afslag die enigszins lijkt op die van de populaire Netflix-serie ‘The Queen’s Gambit’. De volwassenen die zich over hem ontfermen, luisteren naar bijnamen als Mevrouw Walvis, Louise Grijsoog en Gossé IJzerdraad en zijn stuk voor stuk ijzersterke personages.

De zoon van de berentemmer heeft vrijwel alles wat een goed kinderboek moet hebben. Het verhaal staat voorop en blijft door de onverwachte wendingen spannend en onbestemd maar krijgt het einde dat je graag wilt. De maatschappelijke thema’s rond vluchtelingen, armoede, vooroordelen en onverdraagzaamheid worden scherp maar ook met gevoel voor humor neergezet. Het gaat uiteindelijk vooral ook over liefde, hoop en medemenselijkheid. Op de valreep een van de indrukwekkendste en kinderboeken van 2022.

Tags : Andere landenbeerbroerDieren en natuurdoodFamiliefrankrijkgrootoudersjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmoedermulticultioudersproblemenpsychiatrieRuzie en pestenschakenSpanning en avontuurvadervluchtelingen