close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Zijn ik en mijn gedrag twee verschillende dingen?

Margaretha van Andel Ik Jeugdboek
Lemniscaat
Waardering: 7.0

Stel je voor dat je kunt meedoen aan een experiment waarbij je naar een parallelle wereld gaat. Het is niet eenvoudig om dat te bedenken en dat is meteen een van de problemen van IK, de eerste roman van Margaretha van Andel voor Lemniscaat. Op de achterflap wordt het zo uitgelegd: ‘Een versie van jou gaat door op het gekozen pad, een andere versie leeft het leven dat je geleid zou hebben als je op dat moment een andere keuze had gemaakt’.

In IK gaat het om de vijftienjarige Daniel die in een rolstoel zit en op het spoor komt van een wetenschappelijk exemperiment waarbij het mogelijk is naar zo’n parallelle wereld te gaan. In zijn geval een leven waarin hij niet gehandicapt is en zich letterlijk op een heel ander level beweegt. Hij heeft een vriendin, gaat met vrienden op stap maar blijkt ook een nare kant te hebben en heeft een enorme agressieve rotstreek uitgehaald. Is dat dezelfde jongen als in de rolstoel? Daar komt een van de kernvragen uit voort die Daniel zichzelf stelt: zijn ik en mijn gedrag twee verschillende dingen?

Het basisidee over de parallelle werelden is interessant; Van Andel gebruikt het vooral om dingen aan te geven over identiteit en zelfbeschikking. De centrale vraag is wat het ‘eigen ik’ precies omhelst. Aan de uitwerking van die thema’s schort het wat waardoor IK vooral een leuk leesboek is met wat gedachtenspinsels en een thrillerachtig einde dat niet helemaal uit de verf komt. Daar is het te verwarrend voor. Vriendschap speelt tussen de regels door een belangrijke rol, Daniel is in de ene wereld een heel andere kameraad, zowel voor zijn beste vriend als zijn vriendin, en dat is behoorlijk ingewikkeld voor hemzelf en zet aan tot denken.

Het verhaal speelt zich trouwens af in mijn geboorteplaats Heerenveen, waar ik opgroeide en naar school ging, en net als de hoofdpersonen regelmatig Cafe Bak bezocht. Opvallend dat Van Andel deze plek zo benoemt want het heeft geen duidelijk functie in het boek. Van Andel schreef eerder onder andere Buitenstaanders waar ik slechts een 5, aan gaf. IK is veel beter maar met zorgvuldiger redactie had het nog een stapje hoger gekund.

Titel Boek:

Ik

Auteur:

Margaretha van Andel

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : Familiegehandicaptjeugdboekklonenrolstoelziekte