close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Wie niet komt, blijft verwacht

Hans Hagen Yuna's maan Kinderboek
Querido
Martijn van der Linden
Waardering: 8.0

‘Lang geleden was er geen angst en geen verlangen. Niets om bang voor te zijn.’ Als je over iets van van heel lang geleden vertelt, dan is het er weer even,  beweert de oma van Yuna. Door verhalen hoef je niets te vergeten. Een verteller kan bovendien de zaken naar zijn hand zetten door er een draai aan te geven. Wil je iemand redden, dan verzin je een ander einde, een eind waar je graag in wilt geloven.

Alle eilandbewoners hangen aan haar lippen als de oude vrouw verhalen vertelt. Wanneer de boot met opa op zee vermist raakt, drogen de verhalen van oma op. Ze spoort Yuna om haar rol over te nemen maar het 12-jarige meisje moet veel overwinnen voor ze zover is. In haar verhaal komt een reusachtige vreemdeling naar het eiland die veel slaapt en bij volle maan zelf verhalen vertelt en liedjes zingt. Ondertussen blijven de eilandbewoners uitkijken naar de vermiste boot, wat door Hagen aangenaam melancholisch wordt ingekleurd. Want: ‘Wie niet komt, blijft verwacht’.

Yuna’s maan is een aaneenschakeling van poëtische teksten waarbij Hagen opnieuw put uit diverse culturen en verhaalvormen. Een tekst die vooral tot leven komt als hij hardop wordt voorgelezen, wat Hagen zelf doet op de bijgeleverde cd. Hagen is de ongekroonde koning van de ritmische taal. Hij vlecht zinnen aaneen tot een bijna bezwerend geheel waarin de inhoud van het verhaal ondergeschikt is. Wie zich in een fabel als deze onder kan dompelen, zal van iedere passage genieten. Alles staat op zijn plek en bij Hagen is er gelukkig altijd die lichte toets in de vorm van fijnzinnige en goed gedoseerde geestigheid.

Let op de knappe prenten van Martijn van der Linden die alweer nieuwe vormen uitprobeert, waavoor hij in dit boek flink de ruimte krijgt. Hij is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest gevraagde kinderboekenillustrator van ons land en ontwikkelt zich daardoor in de breedte. Lang niet alles wat hij maakt, kan me bekoren maar dat heeft ook met smaak te maken. Van der Linden doet in ieder geval een poging om iets toe te voegen aan de tekst, en daar slaagt hij in, vooral in de machtige omslagillustratie.

Yuna’s maan is een fraaie fabel in het schemergebied van fantasie, droom en werkelijkheid.

Titel Boek:

Yuna’s maan

Auteur:

Hans Hagen

Illustrator:

Martijn van der Linden

Uitgever:

Querido

Kaft:
Video description:

Yuna’s maan, voorgelezen door Hans Hagen, op muziek van Floor Minnaert

Tags : Andere landengrootoudersillustratiesjeugdboekoudersPoëzieVoorleesboek