close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Wonderlijke nieuwetijds-thriller

Mirjam Hildebrand Voorlopers Jeugdboek
Kluitman
Waardering: 5.0

Voorlopers is een van de meest wonderlijke kinderboeken dat ik de laatste tijd las. Het debuut van psychologe Mirjam Hildebrand leest als een mysterieuze thriller met een vleugje fantasy maar het lijkt er op dat het is bedoeld als meer dan dat. Een spiritueel en esoterisch nieuwetijds-boek of zoiets, maar misschien zoek ik er teveel achter.

De vijftienjarige Emma reist spoorslags af naar Frankrijk om zich aan te sluiten bij een woongroep in de bergen. Haar vader verliet jaren geleden plotseling zijn gezin om zich aan te sluiten bij dit gezelschap, dat zich ‘voorlopers’ noemt. Het gaat om mensen die dingen voelen, dromen beleven en zien. Het gaat over droomcontacten, verpakte boodschappen en je geest afsluiten voor anderen. Een boek vol zinnen als ‘ik  voel me niet thuis in mijn hele zijn’ en ‘bij mij helpt de kleur paars om in mijn kracht te komen’.

Emma is meegenomen door een meisje in paarse kleding maar wordt niet bepaald hartelijk verwelkomd door haar vader. Hij wil zijn dochter ‘weghouden van alles wat niet normaal is.’ Terwijl zijn dochter juist dezelfde gaven (of hoe noem je dat) heeft als hij. Er ontwikkelt zich een gecompliceerd avontuur waarin enkele ondoorgrondelijke relationele verwikkelingen een rol spelen, waarbij je geneigd bent een schemaatje te maken. Hoofdmoot is dat Emma boodschappen doorkrijgt van een ontvoerde jongen, naar wie ze met zijn allen op zoek gaan.

Daar zit wel enige spanning al maar het is te rommelig om echt onderhoudend te zijn. Mede door de stijl met veel obligate dialogen en een opbouw vol sprongen en gaten. Het karakter van Emma wordt maar mondjesmaat uitgewerkt. Ze vraagt zichzelf af wat er met haar aan de hand is en dat doet de lezer ook. Is dit serieus bedoeld of is het louter fictie?

Lezers van fantasy zijn wel wat gewend als het gaat om kinderen met bijzondere gaven. Maar hier lijkt het gespeend van enige ironie, wat wordt gevoed door het begeleidend schrijven dat meldt dat dit verhaal ‘op een toegankelijke manier aansluit op actuele thematiek zoals hoogsensiviteit en meerbegaafdheid’. Als Hildebrand, die als psychologe gespecialiseerd in hoogbegaafdheid, daar al iets over wil vertellen, blijft het raadselachtig wat dat precies is. Misschien komt dat in het onvermijdelijke vervolgdeel.

Voorlopers is geen goed boek, daarvoor is er teveel mis gegaan, maar het is wel bijzonder of ‘een nieuw geluid’ of welke kwalificatie je er ook aan wilt geven. Ik hou het op wonderlijk.