close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Verstrikt in een wereld vol vuur

Het vorige boek van Isabel Hoving, het veelpeprezen debuut De gevleugelde kat uit 2003, werd meteen vergeleken met Harry Potter. ‘Beter dan Harry Potter’, meende zelfs een recensent. Dat was niet zo maar de vergelijking is niet gek en gaat ook op bij Het verbond van de bliksems. Hoving creeert net als Rowling een parallelle wereld van waaruit lijnen lopen met de werkelijkheid zoals wij die kennen.

In Het verbond van de Bliksems is het de vijftienjarige Wik die bij zichzelf merkt dat ze niet helemaal thuishoort in deze wereld. Ze heeft een soort paranormale gaves en ziet regelmatig dieren en verschijnselen die andere mensen niet waarnemen. Wik raakt via internet in contact met een zekere V. die in haar degene ziet waarna ze altijd op zoek was. V. komt uit die parallelle wereld waarover driekwart van dit boek gaat maar waar Wik nog even niet haar intrede doet. Het wachten is op Wik die waarschijnlijk in het volgende deel betrokken wordt in alle avonturen en mysteries.

Want er is nogal wat aan de hand en zoals vaker bij fantasy is het ondoenlijk om daar geloofwaardig verslag van te doen. Het gaat om een wereld vol schokkers, demonen en catastrofes waarin de elementen (water, vuur) een belangrijke rol spelen. Het gaat over liefde en hartstocht maar vooral ook over vertrouwen en verraad.

Hoving roert grote thema’s aan. De toekomst van onze planeet staat op het spel door de klimaatproblemen en de Maya-legende rond de vernietiging van de aarde in 2012 komt voorbij.

Het valt Hoving te prijzen omdat ze het fantasy-genre uittilt boven het sjabloon en zich er zeker niet gemakkelijk van afmaakt. Dat is meteen het bezwaar: ze maakt het veel te moeilijk. Het verbond van de Bliksems is een zwaar en massief boek met veel te weinig humor. Af en toe een lichte toets had het verhaal onnoemelijk veel goed gedaan. De lezer wordt nu letterlijk verzwolgen, onder veel vuur en bombast. Het is iedere bladzijde raak en het is ondoenlijk om niet verstrikt te raken in de veelheid van lijntjes die Hoving uitzet. Het is blijkbaar allemaal bloedserieus maar het is zo warrig en complex en veel dat de ernst van alles maar niet echt tot me wil doordringen. Ze strooit kwistig met wijsheden en filosifietjes en de namenlijst lijkt eindeloos, sommige personages hebben zelfs meerdere namen wat  het er allemaal niet helderder op maakt.

Beter uit de verf komt het gezin uit deze tijd waar Wik deel van uitmaakt. De Kastermans noemen ze zichzelf. De vader en moeder zijn bevlogen en idealistisch en zorgen voor een scala van pleeg- en aangenomen kinderen. De broer en zus van Wik maken haar het leven zuur en stellen haar op de proef. In die verhaallijn veroorlooft Hoving zich af en toe een grapje en een ademhaling. Daarom kijk ik toch uit naar het tweede en laatste deel van Het boek van het vuur dat eind dit jaar verschijnt onder de titel De vulkaan van Wageningen. Het ligt voor de hand dat Wik daarin echt de hoofdrol opeist en een van de drie jongeren wordt die de vernietiging van de aarde kunnen voorkomen. Nu maar hopen dat ze daar in slagen.

 

Titel Boek:

Het verbond van de bliksems. Het boek van het vuur

Auteur:

Isabel Hoving

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasiejeugdboek