close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Graaf Draculuis

Elise Gravel Verschrikkelijke beestjes Tijgerlezen
Kinderboek
Edward van de Vendel
Waardering: Hilarische illustraties over luizen en spinnen

Een hoofdluis drinkt ongeveer vijf keer per dag mensenbloed. Naast dat weetje staat het dier met hoorntjes en een cape afgebeeld als ‘graaf Draculuis’. In Verschrikkelijke beestjes zijn drie boekjes van de Canadese illustratrice Elise Gravel gebundeld, over de hoofdluis, de vlieg en de spin. Middels hilarische tekeningen laat ze dieren commentaar leveren op alles wat er over hen wordt verteld. Een vliegenvrouwtje legt ongeveer honderd eitjes en dus zegt de moeder-vlieg ‘Jonathan! Kom je 98 nieuwe babybroertjes – en zusjes eens begroeten. Spinnen hebben vier paar ogen en dus klaagt er eentje dat hij wel erg veel oogschaduw nodig heeft.

Tussen alle grappen en grollen valt genoeg te leren over deze beestjes die niet mooier worden voorgesteld dan ze zijn. Ze zijn enigszins nuttig maar ook voor een groot deel nergens goed voor en ook nog eens een bron van ziektes (de vlieg). De diertjes zijn op de cartooneske tekeningen natuurlijk uitvergroot waardoor ze een soort personages in hun eigen levensverhaal worden. Met grote ogen en pootjes en andere uitsteeksels.

Het gebruik van slimme en uitbundige typografie vult de visuele grappen en taalvondsten aan zonder dat het in al te flauwe lolbroekerij vervalt. Een prima ontdekking, deze Elise Gravel, van wie voor het eerst werk in het Nederlands is vertaald, waarbij Edward van de Vendel precies de juiste toon treft.

 

Tags : Dieren en natuurhumorillustratiesinsectenKinderboekNon-fictieVoorleesboekWeten en leren