close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Iedereen wordt gemist

Enne Koens Vanaf hier kun je de hele wereld zien Kinderboek
Luitingh-Sijthoff
Maartje Kuiper
Waardering: 8.0

Als je Deetje en haar moeder zou omdraaien bij Memory, dan was er geen match en je beurt zeker voorbij, stelt Deetje zelf. Hoe komt haar moeder aan een kind met de kleur van karamel? En waarom ze verschillen ze zo enorm? Haar moeder houdt van ‘precies en klaar en alles recht’ maar zelf is Deetje meer van ‘lui en zacht, van traag en ongeveer.’ Het vermoeden dat ze geadopteerd is, slaat langzaam om in zekerheid. Ze heeft immers verder ook geen familie. Op rechtstreekse vragen reageert haar moeder ontwijkend en dus gaat Deetje op zoek naar bewijs en fantaseert over haar echte ouders als de koning en koningin.

De negenjarige Deetje woont met haar jonge moeder (26) in de ‘mooiste flat van de wereld’, een uitkijktoren van waaruit ze de hele wereld kan zien. De locaties zijn in de meeste boeken van Enne Koens eigenlijk één van de personages.  In Hotel Bonbien is het een Frans hotel en in haar voorlaatste boek Die zomer met Jente een Vinex-wijk in aanbouw. In Vanaf hier kun je de hele wereld zien speelt de flat een wezenlijke rol. Zeker vanaf het moment dat Deetje op zoek gaat naar het mysterie achter een brief met ‘retour afzender’ op de enveloppe, die ze in het gebouw vindt. De briefschrijver rept over een groot gemis en dat zet haar aan het denken. Hoe moet dat nou verder als iemand niet weet dat hij wordt gemist en een ander niet doorheeft dat de brief nooit aankwam?

Tijdens haar speurtocht stuit ze op meerdere interessante verhalen. Het meisje uit de flat dat aan het televisieprogramma The Voice heeft meegedaan maar wier tijdelijke faam minder imposant is dan het leek. De onderwijzer van Deetje vertelt zijn indrukwekkende vluchtverhaal, maar de brief lijkt bij beiden niet thuis te horen. Ze besluit hem tegen beter weten in aan haar vriendje Kevin te geven van wie de ouders plots in scheiding liggen.

Koens is er een kei in om in korte bestek boeiende karakters op te voeren die dan misschien een bijrol vervullen maar het verhaal kleur en gelaagdheid meegeven. De onderliggende lijn is dat iedereen wel iemand mist of door een ander gemist wordt. Daarmee grijpt het terug op Deetje’s eigen verhaal over haar moeder en familie waarover ze in de laatste hoofdstukken de waarheid komt te weten. Een op zich geloofwaardig familieverhaal dat echter wat vlak is uitgewerkt waardoor Vanaf hier kun je de hele wereld zien een beetje uitdooft.

De kracht zit van dit vooral in de zoektocht rond de brief waarin de denkwereld van Deetje sterk is neergezet. Ze filosofeert over familie en gemis, en die reis is spannender dan de bestemming. Vanaf hier kun de hele wereld zien heeft net niet de sprankeling van uitschieter Hotel Bonbien, maar is een boek dat uitstekend past in het interessante oeuvre van Enne Koens.  Er komt vast nog een keer een boek waarmee ze iedereen omver blaast.

 

Tags : FamiliegrootoudersjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmoedermulticultioudersproblemenSchoolSpanning en avontuurvader