close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Tussen het lezen door naar filmpjes kijken

Wie Skeleton Creek goed wil volgen, moet een paar keer het internet op om op een site, met behulp van een in het boek genoemd wachtwoord, een filmpje te bekijken. Dat kan als een hinderlijke onderbreking worden ervaren maar het is ook een innovatieve multimediale toepassing waaraan we zullen moeten wennen. Met de intrede van de i-pad en het ebook komen er ongetwijfeld nog veel meer van dit soort vernieuwingen.

De filmpjes zijn in Skeleton Creek een essentiele toevoeging en onderdeel van het verhaal. Het is noodzakelijk om ze te bekijken om zo de lijn van het verhaal te kunnen vasthouden. Skeleton Creek is het dagboek van Ryan dat begint op het moment dat hij herstelt van een ongeluk. Stukje bij beetje wordt duidelijk dat hij zwaar gewond is geraakt toen hij met vriendin Sarah ’s nachts onderzoek ging doen bij de baggermachine die gebruikt wordt voor goudwinning. Daar zijn in het verleden rare dingen gebeurd, er is zelfs iemand omgekomen, en op de een of andere manier spookt het er nog steeds. Sarah en Ryan mogen na het ongeluk van hun ouders geen enkel contact meer hebben maar mailen elkaar stiekem. Sarah stuurt nieuwe filmpjes op die ze bij de baggermachine maakt waarin een geestachtige verschijning rondwaart en de spanning wordt opgevoerd. Langzaamaan ontdekken de twee dat er meer aan de hand is en dat verschillende mensen uit het dorp er iets mee te maken hebben, waaronder de vader van Ryan.

Skeleton Creek is geschreven in de vorm van een dagboek, inclusief de lijntjes van een schrift. De filmpjes eigenlijk sterker dan het geschreven verhaal en vormen de hoofdmoot waarbij de dagboekfragmenten steeds meer de verbindende elementen vormen. De filmpjes doen denken aan de film The Blair Witch Project uit 1999 waarin de videocamera ook de hoofdrol speelde. De geestverschijning, de geluiden, de opgevoerde spanning, ze werken uitstekend in de internetfilmpjes maar een stuk minder in het boek. Het is vooral een hip multimediaal project waarin de vormgeving belangrijk is, inclusief geheime tekens die in merchandising ook al op t-shirts zijn te krijgen. Het is niet bijster origineel en ook niet heel goed geschreven maar het is wel erg spannend. Deel 2, De Crossbones, verschijnt in het najaar en dat is nog best lang wachten na het laatste cliffhangende filmpje.

 

Titel Boek:

Skeleton Creek

Auteur:

Patrick Carman

Vertaler:

Michele Bernard

Kaft:
Tags : dagboekFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapongelukSpanning en avontuur