close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Truien van brandnetels in een klassiek prentenboek

Anja Jager Wilde zwanen Prentenboek
Ee Eenhoorn
Waardering: 7.0

Twaalf zwanen is een wat minder bekend sprookje van Hans Christian Andersen; een klassiek volksverhaal over een stel prinsen dat door hun kwade stiefmoeder wordt omgetoverd in zwanen. Het is nu omgewerkt tot het prentenboek Wilde zwanen, door de Nederlandse schilderes Anja Jager. Jager illustreerde eerder het prentenboek Stom geluk van Pieter van Oudheusden en is een schilderes die zich onderscheidt door het gebruik van een Middeleeuwse techniek die ei-tempera heet, waarbij verf van ei-dooiers gemaakt wordt.

Dat zal de jonge lezertjes om het even zijn, als het verhaal maar spannend is en de prenten aansprekend. Liefhebbers van schilderkunst komen ook aan hun trekken, het is opvallend en bijzonder wat Jager aan het doek toevertrouwt. Het is te omschrijven als magisch-realisme: de prinsen zijn levensecht afgebeeld maar het heeft ook iets dromerigs. Mooi maar misschien wel beetje voor de liefhebber. Opnieuw prijzenswaardig dat uitgeverij De Eenhoorn een kunstenaar een kans geeft en met een gedurfd en opvallend prentenboek komt.

De enige zus van de elf  prinsen heeft de kans de betovering te verbreken door truien van brandnetels te breien en een tijdlang niet te spreken. Ze verandert in een lelijke meid waardoor haar vader haar niet terug wil. Later herkent hij haar niet  Ontwikkelingen die je als lezer maar hebt te accepteren. De tekst is erg netjes en nogal lang, en daardoor weinig spannend. Het verhaal breit zichzelf zo’n beetje voort, met een hoog ‘en toen’-gehalte waardoor de ontwikkelingen niet echt kunnen landen. Een in veel opzichten klassiek boek, dat zal voor sommigen een nadelige kwalificatie zijn maar op anderen een betoverende uitwerking hebben, vooral als je van deze manier van schilderen houdt.

Titel Boek:

Wilde zwanen

Auteur:

Anja Jager

Uitgever:

De Eenhoorn

Kaft:
Tags : FamiliePrentenboekSprookjes