CPNB
Pyhai
Net als het onverzettelijke Gallische dorpje uit Asterix & Obelix heeft de woonplaats van Tiril en Thialfi zich nog niet overgeleverd aan de heerschappij van koning Harald Haardos. De inwoners zijn afgeschrikt door de gruwelverhalen die ze volgens Tiri maar al te graag willen horen, maar waar volgens haar niks van waar is.
Bette Westera schreef met het Kinderboekenweekgeschenk 2021 Tiril en de toverdrank een verhaal waarin de Noorse mythologie een hoofdrol opeist. De goden spreken vooral via verzen. Zoals Odin die de oppergod van mensen én van goden is. ‘Dat is echt een hels karwei. Niets menselijks is goden vreemd. Wij roven en wij moorden, wij vechten en wij steggelen nog heftiger dan zij.’
Met die soepele rijm, een genre dat meervoudig Gouden Griffel-winnare Westera tot in de finesses beheerst, is dit geschenk deels een ode aan het dichten. Er wordt geproost op de poëzie en het dichtersbloed. De spanningsboog zit hem in het vinden van een toverdrank waarmee de vader van Tiril in een dichter zal veranderen. ‘Wie het drinkt rijgt moeiteloos de de woorden aan elkaar – doe je je zelf tegoed en dichten maar’. Op die manier kan hij de dorpsgenoten overtuigen hun verzet tegen Harald Haardos te staken.
Het is ergens jammer dat het geschenk niet volledig uit verzen bestaat, dat had de dichtkunst pas echt in het licht gezet. De verzen zijn aardig maar hangen er een beetje bij en missen net de scherpte uit haar prijswinnende boeken Doodgewoon en Uit Elkaar.
Tiril kan zichzelf met wilskracht transformeren, net als haar favoriete god, wat enkele aardige scenes oplevert. Westera maakt er een matig spannend verhaal met erg veel personages en namen. Het gaat over de angst voor verandering en geloof en vertrouwen. Als de goden het willen, gebeurt het immers toch en hebben mensen weinig in de melk te brokkelen. De illustraties van Pyhai komen het meest tot hun recht in de ingelijste prenten die een hele pagina beslaan. Sterke beelden met tekens en symbolen uit de Noorse mythologie