close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Stervend in schoonheid

Benjamin Lacombe Madame Butterfly Prentenboek
Clavis
Pierre Winters
Waardering: 7.5

Tientallen morpho’s zwermen op de coverillustratie om een Japanse geisha heen. Een krachtig beeld, de blauwe vlinders bij Madame Butterfly, dat symbool staat voor dit opvallende en indrukwekkende prentenboek van Benjamin Lacombe. Wie dit boek koopt, of in de brievenbus krijgt, heeft iets in handen hoor. Een enorm album dat met een dubbele kartonnen kaft dat op zo’n vernuftige manier in elkaar is gezet dat er een uitvouwbare constructie ontstaat. In dit harmonicamodel zijn de achterkanten ook bedrukt, waar op de voorkanten het verhaal wordt verteld. .

Het korte verhaal waar ook de opera op is gebaseerd, wordt in de drie bedrijven verteld die ervoor staan. De tekst is goed leesbaar maar wel volstrekt klassiek en één op één geënt op het origineel. Een Amerikaanse marine-officier huurt een 15-jarige Japanse bruid tot het tijd is met een vrouw uit zijn eigen land te trouwen. De jonge Madame Butterfly neemt haar huwelijk heel serieus en er ontvouwt zich een tragedie. Het tekstuele verhaal is van zwaar ondergeschikt belang en staat er slechts bij ter illustratie van de machtige prenten. Dromerig en sfeervol, een tikje vervreemdend, en soms bijna stervend in schoonheid.

Dit is kunst, die wellicht meer in de smaak valt bij volwassenen dan bij kinderen. Het is meer een koffietafelboek dan een kinderboek. Prachtig om te hebben maar ik zie weinig ouders dit boek voorlezen aan hun kinderen, alhoewel het voor kinderen vanaf een jaar of 8 misschien wel interessant is. Het doet in opzet denken aan het veelbekroonde Het geheim van de keel van de nachtegaal van Carl Cneutt dat tekstueel interessanter was. Ondanks de onduidelijkheid voor wie dit boek is bedoeld, valt het de uitgever te prijzen dat ze het aandurven om dit soort bijzondere uitgaven in de markt te zetten.

Titel Boek:

Madame Butterfly

Auteur:

Benjamin Lacombe

Vertaler:

Pierre Winters

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Video description:

Trailer van het prentenboek Madame Butterfly met bijpassende muziek

Tags : FantasieLiefde en vriendschapPrentenboekSprookjes