close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Verstoppertje spelen

Enrico Galiano Sterker dan elk afscheid Young Adult
Luitingh-Sijthoff
Ada Duker en Henrieke Herber
Waardering: 8.0

Michele droomde ervan professioneel keeper te worden en dat was gezien zijn talent geen gekke gedachte. Alles verandert als hij op zijn 13e een ernstig auto-ongeluk krijgt en het licht in zijn ogen verliest en verder als blinde door het leven moet. Gruwelijk maar hij moet het ermee doen kiest ervoor zich op te sluiten ‘in een veilig harnas’ en ‘de wereld zo ver op afstand houden dat die je niet kan raken.’ Nadeel van deze keuze dat hij er niet erg gelukkig van wordt.

Dat verandert als hij op zijn achttiende wordt betoverd door de parfum van een meisje met wie hij iedere ochtend in dezelfde trein zit. Met deze 17-jarige Nina voert hij al snel bijzondere gesprekken van exact twaalf minuten, de duur van de treinreis, waarbij ze elkaar het hemd van het lijf vragen. Tot dat Nina net zo plotseling als onverwacht het contact verbreekt en Michele radeloos is.

De Italiaanse schrijver Enrico Galiano debuteerde met De bijzondere woorden van Gioia dat opviel als een typisch young adult boek, met alle ingrediënten die het genre zo interessant maakt. In vorm, structuur, stijl, dialogen, gebeurtenissen en karakters. Zoals dat eigenlijk alleen in literatuur voor jong volwassenen kan. Die lijn zet hij door in Sterker dan elk afscheid dat net zo wervelend is geschreven en net zoveel onmogelijk lijkende bochten kent. In aanzet lijken de boeken op elkaar. Meisje en jongen ontmoeten elkaar in bijzondere omstandigheden en er zijn nogal wat raadsels op te lossen.

In dit geval is het lang onduidelijk waarom Nina niet meer met Michele praat. De onthulling van haar geheim is zo’n moment dat je als lezer even je adem inhoudt. Staat dit er echt? Kan dit wel? Een onthulling die het perspectief op het verhaal volledig omdraait en waarmee Galiano het randje opzoekt van wat er in verhalende literatuur mogelijk is. Kun je dit lezers en personages aandoen? Blijkbaar wel want de schrijver redt zich er knap uit. In een verhaal waarin een tatoeëerder, bemoeizuchtige moeders en wasknijpers met een boodschap een voorname rol spelen. En er is een geweldige bijrol voor de beste vriend van Michele die voortdurend vergeet dat hij blind is.

Het gaat over de angst voor reacties van anderen, de waarheid al dan  niet onder ogen zien en daar naar handelen. Blijf je verstoppertje spelen of ga je de confrontatie aan? Het levert wederom een page-turner van formaat om met een wat melodramatisch slot, maar dat mag. Sterker dan elk afscheid is bijna net zo goed als zijn vorige boek maar het zou niet verkeerd zijn als Galiano het in zijn volgende roman over een andere boeg gooit om voorspelbaarheid te voorkomen. We weten nu dat hij dit verschrikkelijk goed kan.

Tags : blindFamiliegehandicaptjeugdboekLiefde en vriendschapmoederongelukoudersproblementreinYoung Adultziekte