close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Hij moet de boze dromen nog verjagen

Mattias De Leeuw Slaap lekker! Prentenboek
Lannoo
Waardering: 8.0

Hoe je met eenvoudige lijnen en kleuren een sterk verhaal neer kunt zetten. Mattias De Leeuw laat het zien in zijn welterustenboekje met de titel Slaap Lekker! We zien een slaapkamer met een stapelbed, een tafeltje met stoeltjes, een gordijn en een deur. Zusje slaapt al lekker in het bovenste bed en het broertje klimt naar boven. ‘Lig je al in bed?’ wordt er van buiten de deur geroepen.

Het jongetje antwoord telkens anders: hij moet zijn knuffel nog verstoppen, de boze dromen verjagen, hij heeft honger, nee, hij heeft dorst of te warm of te koud. En hij wil nog een boekje. Het traineren rond het slaapritueel is een uitermate herkenbaar thema voor veel jonge ouders. En het is al talloze malen in prentenboeken aan de orde gekomen. Mattias de Leeuw voegt er een origineel boek aan toe.

De standaardtekening van de slaapkamer, in simpele zwart-wit lijntekeningen, blijft hetzelfde maar bij iedere uitstelpoging van de jongen wordt er een toepasselijk tafereel in één kleur overheen geschilderd. Hij is omringd door pinguïns en vist in een wak (te koud in blauw), rijdt mee op een brandweerwagen (te warm in rood), staat met pijl en boog op een kasteel (boze dromen verjagen in rood) en zo verder. Simpel kan zo geweldig zijn.

Mattias De Leeuw  bewees met het bekroonde Circusnacht al dat hij met weinig een hele wereld neer kan zetten. Hier doet hij het opnieuw. Met een steeds wanhopiger schreeuwende opvroeder (Slaaaaaaaaaaaaap! – ik word gek) buiten de deur en het jongetje dat hardnekkig dingen blijft verzinnen. Maar uiteindelijk toch in slaap lijkt te vallen in een heel slim einde waarin een subtiele grap verscholen zit. Slaap het zusje nog wel?

Beluister ook de bespreking in de 20e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast

 

Tags : broerdromenillustratiesoudersPrentenboekslapenVoorleesboekzus