close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Sarah Dessen neemt haar lezeressen serieus

Ouders die hun kinderen literaire namen geven om de elitaire schijn op te houden. Auden heeft een broer die Hollis heet en als haar vader bij zijn nieuwe vrouw een dochter krijgt, noemen ze die Thisbe. Het verwachtingspatroon is enorm en Auden probeert daar uit alle macht aan te voldoen.

Hollis niet, die is zo snel mogelijk op wereldreis gegaan. Auden kiest voor haar studie en de boeken en sluit zich op. Ze maakt moeilijk contact en heeft geen vrienden en gaat zelden naar feesten. Dat verandert allemaal langzaam als ze een zomer naar haar vader gaat, die met zijn nieuwe vriendin en pasgeboren dochter aan het strand woont. De verandering die Auden in een paar weken ondergaat, van contactgestoorde studiebol naar een sociaal en verliefd jongmens, verloopt wel erg vlot maar dat doet het verhaal wel goed.

De meiden die ze leert kennen, lijken aanvankelijk alleen in jongens en kleding geinteresseerd maar dat blijkt ook maar buitenkant. Dessen strooit vrolijk met clichés over frivole en rozige meisjes-meisjes die niet in het wereldbeeld van Auden passen, die verzucht: ‘We hadden de mogelijkheid om veel van dingen af te weten en dan koos iemand voor kleren en schoenen’.  Ze raakt in de ban van een jongen kennen die, net als zij ’s nachts niet kan slapen. Ze struinen samen rond en werken een lijst af van dingen die Auden nog moet doen. Natuurlijk worden ze verliefd, al gaat dat niet zonder slag of stoot want ze hebben beide nogal wat te verhapstukken.

De boeken van Dessen worden gretig gelezen door jonge meiden (‘al vier miljoen boeken verkocht’) en behoren tot het betere wat de meidenliteratuur te bieden heeft. Dessen neemt haar lezeressen serieus en verwerkt serieuze thema’s. In dit geval gaat het over de vraag of je een tweede kans hebt en of je jeugd overnieuw kan doen?

Dessen is geen taalvirtuoos maar hanteert een consequente stijl die prettig leesbare boeken oplevert. Niet onbelangrijk: ze heeft een goed gevoel voor humor en maakt af en toe wat markante zijstapjes die het boek een meerwaarde geven. In dit geval is dat de fietssport en de nieuwe naam van de fietswinkel, die als rode draad door het boek lopen.

Titel Boek:

Spring maar achterop

Auteur:

Sarah Dessen

Vertaler:

Michele Bernard

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapmeiden