close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Rockie spettert van plezier

Julia Donaldson is bekend van de boeken over het merkwaardige dier Gruffalo waar miljoenen van zijn verkocht. Rockie is iets meer van hetzelfde maar dan net even anders. Voor de liefhebbers van Gruffalo is het goed nieuws, het is alleen wat voor de hand liggend om zo dicht bij een succesnummer te blijven. De muis is vervangen door de baby Rockie en de gruffalo is hier een bruine beer.

Het verhaal is in grote lijnen vergelijkbaar: op de achtergrond speelt het mysterieuze, onbekende dier een grote rol. Rockie woont met zijn ouders in een grot en voorziet de wandschilderingen van zijn moeder van een kleurrijke aanvulling, wat hem op een ernstige berisping van zijn vader komt te staan. ‘Pas maar op, jij kliederkind, want anders voer ik jou nog aan de grote bruine beer’. De kiem voor een angstige droom is gezaaid. Rockie wordt in de nacht meegenomen door een mammoet en is bang om aan de bruine beer uitgeleverd te worden. Die angst is gelukkig onterecht, Rockie krijgt heel verrassend een verkwast in zijn knuistjes en tekent een gele krul-en-kronkelhaas en spettert van plezier.

De illustraties in Rockie zijn van een andere illustrator dan Gruffalo waardoor de gelijkenis gelukkig niet helemaal op gaat. Emily Gravett tekent prachtige prenten met soms vervreemdend grote dieren. Het is heel knap hoe ze het duister van de nacht weet te treffen waardoor het contrast met de vrolijke kleurrijke tekeningen extra groot is.

Een boek over wat een nachtmerrie had kunnen zijn. Over dromen en verbeelding, over angst en vreugde. Uiteindelijk kent het boek een feestelijk en kleurrijk einde. Een ogenschijnlijke nachtmerrie ontaardt in een feestelijk avontuur, of was het nou toch echt allemaal gedroomd?

Titel Boek:

Rockie

Auteur:

Julia Donaldson

Illustrator:

Emily Gravett

Vertaler:

Elle van Lieshout en Erik van Os

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekschilderij