close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Overal halsbandparkieten

Georgien Overwater Amsterdam Prentenboek
Leopold
Waardering: 7.0

Natuurlijk vliegen die opvallende halsbandparkieten her en der door de hoofdstad, maar je kunt het ook overdrijven. In het prentenboek over Amsterdam van Georgien Overwater, dat simpelweg Amsterdam heet, zijn ze er altijd en overal. Ze vliegen rond de grachten, bij het rijksmuseum, de Westerkerk, het Museumplein en in de rosse buurt. De toeristen die dit boek aan hun kinderen voorlezen (het verschijnt ook in andere talen) zullen bedrogen uitkomen: waar zijn die geelgroene vogels met hun zwarte halsje toch?

Georgien Overwater is vooral bekend als veelgevraagd illustrator van boeken van anderen (o.a. Astrid Lindgren, Paul van Loon en de series over Floor en Stijn en de uitvinder) maar er verschijnt zelden zelfstandig werk van haar. Allleen dat al maakt dit het de moeite dit prentenboek onder de loep te nemen. In Amsterdam brengt de famlie Jansen een dagje door in de hoofdstad en bezoeken ze in ramp tempo de highlights. Van het Centraal Station gaat het naar het Paleis op de Dam, ze gaan met de waterfiets door de grachten, bezoeken het rijksmuseum en wandelen langs bekende gebouwen als Carré, de Hermitage, het Concertgebouw en gaan via Artis en de rosse buurt terug naar het station.

Sightseeing in hoog tempo en dat sluit uitstekend aan bij de stijl van Georgien Overwater, die tekent alsof ze altijd haast heeft. Dat is ook weer schijn die bedriegt want achter de snelheid gaat veel vakmanschap schuil. Haar naïeve stijl komt goed tot zijn recht in de tekeningen van gebouwen: het Paleis op de Dam en zeker de Westerkerk zien er schots en scheef uit maar in die rommeligheid zijn veel details verweven. De raampjes en de torens zitten wel degelijk op hun plek. Echt kunstig is de prent van de onderdoorgang van het Rijksmuseum waarop tientallen mensen voorbij fietsen en lopen.

Amsterdam is een slim marketingproduct en daarom als artistiek prentenboek minder interessant. Het verhaaltje rond de familie Jansen is suf en er staat een overvloed aan informatie op de pagina’s, in drie verschillende lettertypes. Dat leidt jammerlijk af van de kleurrijke prenten waarin Overwater eindelijk eens de ruimte neemt en krijgt om iets meer van haar vakmanschap te laten zien. Ik ben benieuwd naar een prentenboek van Overwater waarin ze zonder restricties een eigen verhaal kan vertellen.

En de toeristen ondertussen maar zoeken naar die vreemde vogels die overal door heen fladderen.

 

Titel Boek:

Amsterdam

Auteur:

Georgien Overwater

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : amsterdamillustratiesPrentenboek