close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Ouders die het volledig laten afweten

Estelle Laure Dit laaiende vuur Jeugdboek
Querido
Waardering: 6.5

Lucille is een tiener die er alleen voor staat, samen met haar jongere zusje, als haar moeder niet terugkeert van een time-out. Ze is doodsbang dat jeugdzorg hen op het spoor komt en ze uit elkaar gehaald gaan worden dus probeert ze met veel kunst- en vliegwerk de boel draaiende te houden. Dat betekent: het huishouden doen, zorgen dat haar zusje naar school gaat, de rekeningen betalen en ondertussen nog haar eigen huiswerk doen.

Waarom de moeder van de 17-jarige Lucille de hort op is en haar vader ook langere tijd afwezig, wordt gaandeweg Dit laaiende vuur duidelijker en heeft met gewelddadige uitbarstingen in huiselijke kring te maken. Die component is ondergeschikt aan de verhaallijn over een verliefdheid en dat is jammer. Lucille is hoteldebotel op de broer van haar beste vriendin, die al heel lang een vaste vriendin heeft. De verliefdheid wordt min of meer beantwoord maar het is de vraag of het om echt liefde gaat, of om zorgzaamheid en schuldgevoel. Het liefdesverhaal is een storende factor in wat een interessant boek had kunnen zijn over een gezin dat uit elkaar valt en waarbij vooral de kinderen de scherven op moeten ruimen. Het doet denken aan bijvoorbeeld Suikerspin van Derk Visser waarin de ouders het ook niet voor elkaar boksen en een dochter zich als redder opwerpt en dat wel goed is uitgewerkt.

De ontwikkeling van het karakter van het jongere zusjes is boeiend, ze heeft veel meer in de gaten dan Lucille denkt en als lezer vraag je je af wie er nou eigenlijk voor wie zorgt. Doodzonde dat de Amerikaanse schrijfster Estelle Laure in haar debuut (oorspronkelijke titel: This Raging Light, inmiddels is haar volgende YA-boek But then I came back verschenen).de suffige verliefdheid laat domineren, waardoor er in deze young-adult roman op het verkeerde bord wordt geschaakt en het wezenlijke verhaal niet tot bloei kan komen.Lucille zit klem tussen heftige emoties als ze haar vader in de kliniek opzoekt en er blijft de hoop dat moeder opeens terugkeert. Waar is de ouder-kind liefde tegen bestand en hoever reikt de loyaliteit van kinderen aan ouders die het op vele gebieden laten afweten. Daar had dit boek over moeten gaan.

 

Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapoudersproblemen