close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Oke, over dat hele zelfmoordgedoe

Als je op je rug in de sneeuw gaat liggen en je beweegt je armen heen en weer, ontstaat er de afdruk van een engel. Die afdruk siert de cover van Suicide Notes van Michael Thomas Ford, uitgegeven in de Made in the USA-reeks van Lemniscaat. Ford heeft tientallen (vooral volwassen) boeken achter zijn naam waarvan veel homoseksualiteit als thema hebben. Die engel is een mooi beeld maar meer dan dat wordt het niet in deze cross-over roman.

Suicide Notes beschrijft het leven van Jeff vanaf het moment dat hij na een zelfmoordpoging in een psychiatrische inrichting belandt. Jeff snapt niet waarom hij daar zit, er is volgens hem niks aan de hand en iedereen heeft het bij het verkeerde eind. Zijn groepsgenoten in de kliniek zijn uiteraard wel gek maar voor hemzelf geldt dat niet. Gaandeweg het boek leren we Jeff beter kennen en ontdekken samen met hem zijn diepere zieleroerselen en problemen. Door de geestige gesprekken met zijn psychiater en de pijnlijke gezinstherapeutische sessies. Jeff heeft gevoelens voor jongens maar weet zich daar geen raad mee. Een ontdekking die nog steeds veel verwarring oplevert, zo maakt Ford ons duidelijk, waar anderen wel eens doen alsof het geen enkel probleem meer is.

Suicide Notes is een coming of age roman over ontluikende (homo) seksualiteit. Ondanks het heftige decor van een inrichting en mislukte en geslaagde zelfmoordpogingen is het geen zware roman. Net als Erna Sassen in Dit is geen dagboek weet Ford de toon luchtig te houden en is hij bij vlagen humoristisch. Toch heeft zijn boek niet de diepgang die Sassen wel bereikt.  De ontkenning van Jeff van zijn problemen is langdradig en wordt te lang volgehouden. Jeff in de rol van ‘iedereen is gek, behalve ik’ gaat vervelen en wordt ongeloofwaardig. Tuurlijk, hij heeft een zelfmoordpoging gedaan maar ach, dat stelde toch helemaal niks voor en waar maakt iedereen zich toch zo druk over. Dat weet je op de helft van het boek toch echt wel.

Ford levert een aardige adolescentenroman af want hij is een vaardig schrijver. Maar hij dringt niet echt door, daarvoor is het te schetsmatig en te plichtmatig. De engel in de sneeuw is een mooi beeld maar Ford maakt niet duidelijk waar het voor staat en wat hij er mee wil zeggen. En dan is het eigenlijk niks.

Titel Boek:

Suicide Notes

Auteur:

Michael Thomas Ford

Vertaler:

Lydia Meeder

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekproblemenpsychiatriezelfmoord