close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De leefgroep wordt zomaar opgeheven

Jacques Vriens Niet thuis Kinderboek
Van Holkema & Warendorf
Waardering: 7.0

Jacques Vriens woonde zelf ooit een tijdje in een zogenaamde leefgroep omdat zijn ouders een hotel beheerden en te weinig tijd hadden om voor hem en zijn broer te zorgen. Voor hem was het een soort vakantiehuis maar dat romantische idee geldt niet voor de meeste kinderen. Kinderen die nu in een woongroep wonen, zijn daar na bemiddeling van Bureau Jeugdzorg terecht gekomen omdat hun ouders serieuze problemen hebben en niet in staat zijn een veilige thuissituatie te beiden. Vaak gaat het om de nasleep van een scheiding, om geldzorgen, een verslaving, psychische problemen, of een combinatie daarvan.

Vriens kwam recent de leefgroepen weer op het spoor en besloot een kinderboek te schrijven waarin de bezuinigingen op de jeugdzorg centraal staan. In Niet thuis komt een aantal kinderen er achter dat er plannen zijn om hun woongroep op te heffen.  Dat heeft te maken met de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten. Een verhaal dat de kinderen maar voor de helft snappen en dat ze wordt meegedeeld door  de kille directeur Reimers (door de kinderen verbasterd tot  Reimers-Slijmers of meneertje Slijmers). Hij spreekt hen toe alsof ze dikke vrienden zijn maar de boodschap is onverbiddelijk. De kinderen bedenken, onder leiding van de oudste, hoe ze hier een stukje voor kunnen steken en besluiten weg te lopen. Hun verdwijning haalt het landelijke nieuws en met hun actie weten ze het tij te keren.

Een  simpel rechttoe-rechtaan avontuur  met een licht pamflettistisch karakter waarin Vriens zijdelings  ingaat  op de achtergronden van de bezuinigingen.  De nadruk ligt op de onderlinge verhoudingen in een leefgroep enVriens stipt aan wat het zou betekenen als de kinderen moeten verkassen. In weinig woorden zet hij de karakters neer, van zowel de bewoners als de leiding. De driftkop, het bangelijke meisje en de jongen die het initiatief neemt maar ook kwetsbaar blijkt. De leiding sympathiseert met de kinderen, al doen sommigen dat wat onhandig.

Niet thuis is een niet heel diepgaand maar wel sympathiek en toegankelijk boek over een belangrijk onderwerp.

Tags : Echt gebeurdFamilieKinderboekLiefde en vriendschapouderspleegkindproblemenscheiding