close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Niet opeten en goed warm houden

Ingeborg Hornsveld Filola wil een krokodil Prentenboek
La Vita Publishing
Marjanka Sierevelt
Waardering: 7.0

Filola is een gewoon meisje met twee mama’s, zo simpel is het. In dit boek is dat zeker zo, in de omlijsting ligt de onnadrukkelijkheid er weer wat dik bovenop. Dit jaar hadden we al een blij stotterend homosexueel schaap en nu een alternatief gezin, de emancipatie moet geholpen niet waar. Natuurlijk is het goed dat andere gezinsvormen als vanzelfsprekend een plek krijgen in kinderboeken en dat gebeurt gelukkig steeds meer. Schrijvers hebben wel degeljk voeling met maatschappelijke ontwikkelingen en sluiten in hun verhalen aan bij de wereld van het schoolplein. Voor veel kinderen is het immers niet meer dan normaal dat er soms twee vaders of twee moeders of andere gezellige samenlevingsvormen voorokmen. Het is vooral ook van belang dat het in kinderboeken niet als issue of als probleem neer wordt gezet, maar als normaal.

Filola heeft dus twee moeders, Mama Boterbloem en Mama Klaproos, maar daar gaat het verder niet om, het gaat er om dat ze een krokodil voor haar verjaardag wil. Waar die wens vandaan komt, blijft onduidelijk. Filola is onvermurwbaar en haar moeders zijn van het soort: als zij het wil….. Dus wordt er een krokodil uit een dierentuin ontvreemd en treft Filola op haar verjaardag het door haar zo gewenste huisdier in een doosje in de kamer aan. En oeps, ze blijkt een hele rits eieren te hebben gelegd wat tot een geestig open einde leidt als Filola ze uitdeelt in de klas; ‘Niet opeten hoor, en goed warm houden!’. Dat kan nog leuk worden in al die gezinnen. Over alternatieve gezinsvormen gesproken.

Helaas volgt dan nog een overbodig bonuseinde met een tekening van de dochter van de makers en een liedje dat weinig toevoegt.  Dat geeft het boekje toch weer net dat vleugje huis-tuin-en-keuken productie mee terwijl het gewoon een leuk en volwaardig prentenboekje is. Dat is het vooral omdat de illustraties van Marjanka Sierevelt van verrassend hoog niveau zin. Het zijn sterke beelden : een combinatie van fotografie, vormgeving en tekeningen in een frisse en originele stijl. Er is over nagedacht en het is mooi en zorgvuldig uitgewerkt. De teksten zijn ook in orde al heeft de schrijfster wat veel woorden nodig om te beschrijven wat er gebeurt.

Een lief boekje dat bij de kleine lesbische uitgeverij La Vita Publishing is uitgegeven. Hier zie je een voorproefje.

Titel Boek:

Filola wil een krokodil

Auteur:

Ingeborg Hornsveld

Illustrator:

Marjanka Sierevelt

Uitgever:

La Vita Publishing

Kaft:
Tags : FamiliehomolesbischoudersPrentenboekVoorleesboek