close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Niemand komt Jan achterna

Kathleen Vereecken Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders Kinderboek
Lannoo
Eva Mouton
Waardering: 7.0

Stripachtige ilustraties in kinderboeken zijn een trend en Kathleen Vereecken en Eva Mouton dachten: dat kunnen wij ook. Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders lijkt een reactie op de enorm populaire Het leven van een loser-reeks en als zodanig een geslaagde variant: slimmer, inhoudelijker en grappiger. Maar uiteindelijk heeft Vereecken dan weer niet heel veel meer te melden dan Jef Kinney. De vlakke conclusie is dat je gewoon jezelf moet zijn en dat het niet zo nodig is om bijzonder te zijn. Een magere uitkomst die teveel lijkt op de Amerikaanse pendant en onderscheidender had mogen zijn.

De ik-persoon worstelt met het ‘gewoon zijn’, wat al begint met zijn naam: Jan. Hij onderzoekt hoe hij zijn ‘bijzonderheid’ kan vergroten en zoekt het in het vestigen van een record. Het levert een niet al te originele reeks aan recordpogingen op, inclusief het aanzetten van anderen tot records. De meeste scheten of de langste boer laten, ontbreken niet. Jan en zijn vriendinnetje verstieren ook nog wat pogingen. Veel te flauw. Interessanter is de achterliggende vraag: waar komt het gevoel van Jan vandaan? Een manisch joggende vader, een altijd viool spelende moeder en een aandacht trekkend broertje geven Jan het gevoel dat hij niet gezien wordt. ‘Ik sla met mijn vuist op tafel en loop naar mijn kamer. Niemand komt me achterna. Natuurlijk komt niemand me achterna’. Helaas wordt dat motief niet uitgebreider en preciezer uitgewerkt, direct of indirect, waarmee het thema van het boek verflauwt.

De tekeningen werken grappig maar de bedoeling van dit boek wordt niet duidelijk. Is het een parodie op ‘Loser’ of een poging om mee te liften op het succes?. In beide gevallen komt het niet helemaal uit de verf. Daarvoor blijft het teveel steken in een idee maar als luchtig en toegankelijk leesboek voor kinderen vanaf een jaar of 9 wel een aanrader. Met een aantal taalvondsten en wendingen waar ik toch een paar keer hardop om moest lachen en dat is ook wat waard.

Titel Boek:

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Auteur:

Kathleen Vereecken

Illustrator:

Eva Mouton

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : Familiehumorjeugdboek