close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Er is ruimte naast Zweinstein

Jessica Townsend Nevermoor Sabine Mutsaers
Waardering: 8.0

De overeenkomsten met Harry Potter zijn zo grandioos dat het bijna een sport wordt om ze allemaal op een rijtje te zetten. Een bijzonder instuut zoals Zweinstein, een speciale manier om er te komen, een vijandig thuisfront, een gitzwarte tegenstander, trouwe vrienden, een gave/afwijking bij de hoofdpersoon, enz. enz. Het zit er allemaal in. Jessica Townsend steekt haar bewondering voor J.K. Rowling niet onder stoelen of banken. Ze sluit aan in een lange rij van kinderboekenschrijvers die het kunstje na proberen te doen maar is één van de eersten die overtuigend een fantasievol universum weet op te tuigen.

In Nevermoor hoopt Morrigan Crow het lidmaatschap van het Wondergenootschap te verwerven. Aan het begin van het boek leren we Morrigan kennen als een vervloekt kind dat verantwoordelijk is voor grote rampen. Ze is voorbestemd om te overlijden in de nacht van haar elfde verjaardag. Na een overrompelende proloog waarin er op kinderen wordt geboden, komt de merkwaardige Jupiter Noord op haar pad die Morrigan illegaal de stad Nevermoor binnensmokkelt. Daar verblijft ze in een fantastisch hotel, waarbij je je als lezer meteen verheugt op de film. Met de Rookkamer, de kroonluchter die uit zichzelf weer aangroeit en de hotelkamer die mee verandert met de gast en steeds wisselende vormen aanneemt. De reusachtige sprekende kat Fenestra speelt als een norse vriend een geweldige rol in het verhaal. En dan hebben we het nog niet eens over de Meute van Rook en Schaduw gehad en de bijzondere opdrachten die Morrigan moet uitvoeren om bij de eliteclub te komen.

Townsend creëert een machtig universum met zoveel fantasievolle elementen dat het af en toe duizelt. Het verhaal zit knap in elkaar en de spanningsboog is dik in orde. Slechts het einde is een beetje vlak, omdat er duidelijk naar een vervolgdeel wordt toegewerkt. Ik moest overtuigd worden om dit boek te lezen maar ben blij dat ik het heb gedaan. Het stramien is enigszins schaamteloos gekopieerd maar de uitwerking is zo enthousiast en innemend dat je het de schrijfster meteen vergeeft. Beter goed geleend dan slecht bedacht….

Tags : FamilieFantasiehumorjeugdboekSpanning en avontuurSprookjesVoorleesboek