close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

In een ruimteschip naar een nieuwe toekomst

Michael De Cock Morgen is een ander land Kinderboek
Querido
Trui Chielens
Waardering: 7.5

‘Kom,’ had mama gezegd.’Morgen vertrekken we.’ ‘Waar naartoe?’ ‘Naar een ander land. Daar ligt onze toekomst.’ Morgen is een ander land dacht ik.

De Belgische veelkunner (schrijver, theatermaker, schouwburgdirecteur) Michael De Cock schreef een tekst voor de theatervoorstelling Kamyon die in première ging in Istanbul en in heel Europa (door andere actrices) werd gespeeld. Nu is hij in Brussel aangeland, waar hij in verschillende talen op scholen is te zien. Ik heb niet kunnen achterhalen of Nederland nog wordt aangedaan. gespeeld. Kamyon verwijst naar de vrachtwagen, waarin ook de voorstelling plaats vindt. In de laadbak wordt het meisje met haar moeder door Europa  vervoerd. Op de vlucht voor de oorlog in hun stad waarbij haar zusje is omgekomen.

De lezer wordt in het hoofd van het meisje geplant dat in een lange gedachtentrip vertelt over de reis in de laadbak, waarin ze verscholen zijn achter een paard. Ze fantaseert de vrachtwagen als een ruimteschip, droomt over het hondje Laika, heeft steun aan Kapitein Kompas, een pop die ze heeft meegenomen. Ze legt uit hoe je het beste kunt schuilen en vertelt over Snor, de man die de reis regelde. In fragmenten vertelt ze over de oorlogservaringen en het verlies van haar zusje.

Morgen is een ander land, met dromerige maar realistische illustraties van Chiel Truijens, is een poëtische en belangrijke vertelling die voor de meeste kinderen niet gemakkelijk zal lezen. Zoals vaker wreekt het zich dat een theatertekst nog geen kant-en-klare boektekst is. Zonder de muziek, beelden en expressie van de voorstelling, blijft er een verhaal over dat aanvankelijk moeilijk te plaatsen is en pas na meerdere keren lezen op zijn plek valt. Een monoloog die zich makkelijker laat uitspreken dan laat lezen, ook omdat op papier de woorden behoorlijk gewichtig zijn voor een meisje van deze leeftijd.

‘Als ik groot ben wil ik huizen bouwen die niet om kunnen vallen’, stelt het meisje. In één adem denkt ze er achter aan dat ze misschien wel sterft voordat ze groot wordt. Kijk maar naar haar zusje. De rauwe werkelijkheid en de oneindige kinderfantasie houden elkaar in balans. Het is een schrijnend maar ook hoopvol verhaal want ergens gloort er een nieuwe toekomst. ‘We zijn op weg naar een ander land. Een nieuw thuis’.

‘Dit verhaal is pas uit als alles weer goed is’, schrijft De Cock op de laatste pagina. En zo is het.

 

Tags : FamilieoorlogOorlog en misdaadoudersPoëziePrentenboektheatervluchtelingenVoorleesboek