close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Moeders houden wel van zwervers

Ze heet Wolfje omdat haar vader, die overleed toen ze drie was, gek was op deze dieren, die zich in de dierentuin niet snel laten zien. Wolfje herinnert zich haar vader nauwelijks nog en heeft geen zin om met haar treurende moeder mee naar het kerhof te gaan. ‘Doe hem maar de groeten’.

Wolfje gaat liever naar Rooie, de zwerver met een enorme bos rood haar, die voor de plaatselijke boekwinkel bivakkeert. Ze voelt zich meteen aangetrokken tot deze eigenzinnige man; dat hij een beetje stinkt, neemt ze op de koop toe. Hij vertelt prachtige verhalen die eigenlijk een soort kleine parabels zijn over vriendschap en de dood. ‘Mensen gaan dood om plaats te maken voor nieuwe mensen’.

Het verdriet van haar moeder zit een normale omgang met Wolfje in de weg. Van Rooie krijgt ze wel aandacht. Wolfje verzwijgt de nieuwe vriend voor haar moeder, zeker nadat Rooie heeft gemeld dat ‘moeders niet van zwervers houden’. Bovendien heeft ze het geld voor een nieuwe jas opgemaakt aan eten en drank voor Rooie. Om dat terug te verdienen bedelt ze succesvol op straat, door fantasierijke verhalen te vertellen waarin Rooie en zijn hond Zwerver een hoofdrol spelen. Natuurlijk komt haar moeder er achter en gaat in gesprek met Rooie. Moeders blijken toch meer van zwervers te houden, dan Rooie aan Wolfje had voorgespiegeld.

Wolfje is het debuut van Claudia Jong, die tot nu vooral theaterteksten schreef. Dat is te merken want vooral de dialogen in dit boek zijn opvallend en kunnen zo in een script. De conversaties tussen Wolfje en Rooie zijn heel direct en zonder poespas opgeschreven.  Net als in de terloopse gesprekjes tussen moeder en dochter waar vaak veel tussen de regels zit verstopt, vooral over verdriet en volwassen worden.

‘Help je me even met mijn rits?’. ‘Tuurlijk’.  ‘Jurken zijn stom’. ‘Soms moet je gewoon even een jurk aan’.

Er komt veel aan orde in Wolfje maar de thema’s zijn nergens opgelegd of te nadrukkelijk. De vriendschap tussen Wolfje en Rooie is subtiel uitgewerkt. Het meisje weet niet hoe hij echt heet en dat hoeft ook niet.  ‘Hoe meer ik van hem weet, hoe minder ik kan verzinnen’. Wolfje is een opvallend en veelbelovend debuut, een uitgebalanceerd leesboek met veel diepgang dat doet vermoeden dat Claudia Jong meer en nog beter kan.

Titel Boek:

Woflje

Auteur:

Claudia Jong

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschap