close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een groot moederhart

Yvonne Jagtenberg Mijn huis is jouw huis Prentenboek
CPNB
Waardering: Vrolijke chaos

Ook de gemeenteambtenaar kan er nog wel bij. Die komt eigenlijk klagen dat het huis niet volgens de bouwregels is, maar zwicht meteen als hij hoort dat er nog wel een plekje vrij is.  Yvonne Jagtenberg had niet dichter bij het thema van de Kinderboekenweek 2023 kunnen blijven met het prentenboek dat speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt.

Gastvrijheid is zelden zo ruimhartig geweest als in het huis van de berenfamilie. De moeder van Pats (géén Boem) zegt tegen niemand nee. Niet tegen een nieuwe man die al twee kinderen heeft en met wie ze nog twee kinderen krijgt. Niet tegen Spin Sebastiaan, niet tegen goudlokje, niet tegen de tante Kee en niet tegen de kat met de zeven kittens. Het huis kan weer altijd uitgebouwd worden. Gekkigheid is bij Jagtenberg nooit ver weg: ook Berend Botje en het paard in de gang vinden een plekje. Zowel het verhaal als de tekenstijl zijn licht absurdistisch en onstuimig en vormen daardoor een vrolijke chaos. Het is in alles een beetje de overtreffende trap: de stevige lijnen, de verwijzingen en de boodschap, maar zolang dat zo bewust is gedaan als hier, werkt het.

Jammer van het typefoutje (mij hoofd) en de prijs: binnen enkele jaren is het prentenboek bij de Kinderboekenweek van 5 euro naar 8 euro 25 gegaan en dan zit je al aardig in de buurt van de normale prijs. Maar het mag de pret niet drukken.Het moederhart dat Jagtenberg hier vormgeeft is zoveel liefdevoller dan de schrille bijklank die het begrip de afgelopen jaren kreeg. Diversiteit in solidariteit in optima forma en vooral: niemand hoeft alleen te zijn. Dat is een fijne boodschap voor de Kinderboekenweek.

Tags : Dieren en natuurFamiliekinderboekenweekmoederoudersPrentenboekVoorleesboekwonen