close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Meisjes kunnen ook schapen hoeden

Benny Lindelauf Ze hadden hun schaapjes geteld Kinderboek
Querido
Marieke Nelissen
Waardering: Subtiele kerstvertelling. Magnifieke illustraties

Herders, schapen, een stal en het licht van een ster. Ze hadden hun schaapjes geteld blijft, zoals de titel al suggereert, dicht bij het verhaal uit het kerstevangelie. Een meisje wil bewijzen dat ze net als haar broers schaapherder kan worden. Als er een schaap ontsnapt, brengt dat haar in de problemen maar ze profiteert telkens van het licht van een heldere ster. Haar broers en vader denken dat ze is verongelukt maar haar opa is wijzer en volgt het licht van dezelfde ster naar een stal. ‘Oud, krakkemikkig en klein, maar de warme gloed die de ster over het krot wierp, maakte het tot de mooiste plek op aarde’.

Een poëtische fabel van de meervoudig bekroonde kinderboekenschrijver Benny Lindelauf die geen woord te veel gebruikt. Een speciale vermelding voor Marieke Nelissen die verantwoordelijk is voor de fabelachtige illustraties van landschappen vol zandkleuren. Schilderingen die niet aan de muur zouden misstaan, zoals die van het geblinddoekte schaap Brekebeen. Een beetje mysterieus en magisch maar ook in dienst van het verhaal. Zij mag eindelijk wel eens serieus in de prijzen vallen.

Ze hadden hun schaapjes geteld  biedt een subtiele vertelling in een fraaie uitgave en is daarmee een perfect kerstgeschenk.

Deze bespreking stond op 8 december 2022 op AD Online 

 

Tags : bergenDieren en natuurFamilieillustratieskerstKinderboekreligieVoorleesboek