close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Smoorverliefd ondanks het leeftijdsverschil

Rindert Kromhout Liefde en dood in de rode stad Jeugdboek
Leopold
Waardering: Sfeervol maar te beknopt

Liefde en dood in de rode stad is geen letterlijk vervolg op De poppenspeler van Lampedusa maar borduurt er wel op voort. Rindert Kromhout maakt een sprong in de tijd en verruilt het Rome van de jaren vijftig voor Bologna in de jaren tachtig. Davide is inmiddels bijna vijftig en leidt als vrijgezel het rustige bestaan van een universiteitsbibliothecaris. Hij is nooit helemaal over zijn liefde voor zijn heteroseksuele vriend Matteo heen gekomen, de rode draad in het vorige boek.

Dan komt de zelfverzekerde en flamboyante Mahmood Omer op zijn pad, zoon van een Italiaanse moeder en Libische vader. De eerstejaars literatuurstudent die zijn studie wil opgeven om sterrenkok te worden, valt als een blok voor Davide en weet hem te verleiden. Ondanks de aanvankelijke bezwaren van de laatste omdat het leeftijdsverschil tussen beiden dertig jaar bedraagt. Maar ze blijken voor elkaar bestemd en Kromhout maakt er een zinderend en overtuigende romance van waar de vonken vanaf vliegen. Leeftijd maakt niet uit, gelukkig ook niet voor de meeste mensen om het stel heen, en dat is een verademing.

Op de achtergrond speelt de politiek: een aanslag op een vliegtuig lijkt een Libisch connectie te hebben. Het veroorzaakt onrust in Bologna, dat een communistisch stadsbestuur heeft, maar vooral bij Mahmood, die bang is dat zijn vader er een rol in heeft. Zijn vader is al een paar jaar terug in Libië om te strijden tegen het bewind van Kadhafi. Is zijn vader een moordenaar?

Kromhout werkt toe naar een nieuwe explosie die hij op de laatste bladzijden afraffelt. Het is overduidelijk de opmaat naar een volgend deel maar doet dit boek te kort. Liefde en dood in de rode stad is een sfeervol leesboek over politiek, literatuur, lekker eten, seks en romantiek en geeft een mooie tijdsbeeld. Het is vooral de liefde die overtuigt maar andere thema’s werkt hij te weinig uit, vooral rond de aanslagen. Waar Kromhout in zijn trilogieën over Engeland (Bloomsbury) en Duitsland (Klaus Mann) soms te wijdlopig kon zijn, is het hier de beknoptheid die opbreekt.

Tags : Andere landendoodEcht gebeurdetenFamiliehistoriehomoitaliejeugdboekLiefde en vriendschapmoedermulticultiOorlog en misdaadouderspolitiekproblemenSpanning en avontuurYoung Adult