close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Schaap, Huizing/Westermann, Van Lieshout, Akveld en Dros/Van Haeringen genomineerd voor Woutertje Pieterse Prijs 2018

Lampje van Annet Schaap en De Zweetvoetenman van Annet Huizing behoorden op voorhand tot de favorieten en zijn inderdaad, samen met drie andere boeken, genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018. De andere kanshebbers zijn Onder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout, En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros en Annemarie van Haeringen en Wij waren hier eerst van Joukje Akveld. De prijs wordt op 5 april uitgereikt in De Brakke Grond in Amsterdam

De jury wordt gevormd door Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve,
Mirjam Noorduijn en Peter de Kan, De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 15.000 en wordt dit jaar financieel mogelijk gemaakt door De Versterking, het Lira Fonds, het
Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterenfonds. Het is nog steeds niet zeker of de Woutertje Pieterse Prijs kan blijven bestaan vanwege het ontbreken van een structurele sponsor.  Vorig jaar ging de prijs naar Stella van Gerda Dendooven.

  • Twee nominaties voor uitgeverij Leopold. Voor Querido, Lemniscaat en Gottmer alledrie één.
  • Joukje Akveld en Annet Huizing zijn beiden met hun tweede non-fictie boek genomineerd. Ze wonnen voor hun eerste boek ook beiden een zilveren griffel. Akveld was met Een aap op de wc ook al genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs.
  • Illustrator Piet Grobler, verantwoordelijk voor de tekeningen in het boek van Joukje Akveld heeft geen vermelding gekregen.
  • Ted van Lieshout won de Woutertje Pieterse Prijs in 2012 voor Driedelig paard en was twee jaar geleden ook genomineerd met Rond vierkant vierkant rond.
  • Imme Dros was twee jaar geleden ook genomineerd, samen met haar man Harrie Geelen, voor het prentenboek Tijs en de eenhoorn. Ze won de allereerste Woutertje Pieterse Prijs in 1988 voor Annetje Lie in het holst van de nacht en in 2006 nog een keer met Bijna Jarig.
  • Annemarie van Haeringen won de prijs nog nooit.

De genomineerden met een korte motivatie van de jury:

De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) van Annet Huizing en Margot Westermann (Uitgeverij Lemniscaat). “Eindelijk wordt deze materie recht gedaan. Een standaardwerk,
voor jong en oud.”

En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros en Annemarie van Haeringen (Uitgeverij Leopold).  “Dros en Van Haeringen vormen een uitstekende match in hun karakteristieke vertelling van deze sprookjes.”

Lampje van Annet Schaap (Uitgeverij Querido Kinderboeken). “Lief, mooi, klassiek en schrijnend verhaal, dat de jury hetzelfde plezier liet ervaren dat ze als kind hadden bij het lezen van een mooi boek.”

Onder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold). “Een weerbarstig boek, dat uitnodigt en uitdaagt met tekst-beeldcomposities die je niet loslaten.”

Wij waren hier eerst van Joukje Akveld (Uitgeverij Gottmer). “Bijzonder, persoonlijk en toch journalistiek boek, dat echt iets toevoegt aan de jeugdliteratuur.”