close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Nieuws

Dubbelslag voor Rindert Kromhout

‘De raarste dag uit mijn leven’, zei Rindert Kromhout vandaag over de dag waarop hij twee belangrijke jeugdboekenprijzen kreeg voor zijn roman Soldaten huilen niet.  Vanochtend ontving hij de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Vanmiddag kwam daar De Gouden Lijst bij, dat is de nieuwe 12+ prijs van het CPNB.
In Soldaten Huilen niet beschrijft Kromhout het Engeland van de jaren 20 en 30 dat zich langzaam van het Victoriaanse korset bevrijd. Het verhaal speelt zich af in de kunstenaarskringen rond Virginia Woolf.  De jury noemt het indrukwekkend dat Kromhout er in is geslaagd om ‘literatuuropvattingen en (kunst)historische en politieke ontwikkelingen zo natuurlijk onderdeel te laten zijn van een meeslepend verhaal over de band tussen twee broers’.
De Engelsman Mal Peet won De Gouden Lijst voor het beste vertaalde 12+-boek voor Tamar. De Gouden Lijst werd drie jaar geleden ingesteld door o.a. Ted van Lieshout uit onvrede met het verdwijnen van de Gouden Zoen. Eerder kreeg Els Beerten de prijs voor Allemaal willen de hemel.
Extra leuk is dat de prijs werd uitgereikt tijdens de Middag van het Kinderboek die daarmee extra cachet krijgt. Initiatiefnemer Ted van Lieshout werd door het CPNB gehuldigd voor al zijn inzet voor het jeugdboek, met een denkbeeldige ridderorde. Het prijzencircus is op deze manier weer helemaal compleet met bekroningen voor alle leeftijdscategorien: De Gouden Griffel (12-), de Gouden Lijst (12+) en de Grote Jongerenliteratuurprijs (15+)
De andere genomineerden voor De Gouden Lijst waren Dieven van Will Gatti, Als je terugkomt van Rebecca Stead en Achter de stilte van Beate Teresa Hanika.
De andere genomineerden voor de Thea Beckmanprijs waren  Benny Lindelauf met De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf, Kristien Dieltiens met Papinette, Kathleen Vereecken met Ik denk dat het liefde was en Noella Elpers met Vuurkraal. Verrassend genoeg vond de jury het veelgeprezen Galgenmeid zelfs niet goed genoeg voor de nominaties. De Thea Beckman Prijs is vanaf nu een jaarlijkse prijs, wisselend voor 12+ (dit jaar) en 12- boeken.  
Plaatje: