close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Recht is eigenlijk heel sexy

Annet Huizing De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) Non-fictie
Lemniscaat
Margot Westermann
Waardering: 9.5

Is er eigenlijk een goed non-fictie boek waarin de Nederlandse rechtspraak voor kinderen wordt uitgelegd, dacht ik een poosje geleden. Ik kon het niet vinden die leemte is nu met De zweetvoetenman van Annet Huizing ingevuld. En hoe…

Het Haringkar-arrest, het Veenbroei-arrest en het Verhuizende Zusjes arrest: alleen de namen al. Daar wil je toch alles over weten? Recht is eigenlijk heel sexy, toont Annet Huizing aan en daarom is de ondertitel van dit boek, ‘over rechtszaken & regels – en een hoop gedoe’ een beetje jammer. Natuurlijk is het recht heel precies en gedetailleerd en komt er van alles bij kijken maar de kwalificatie ‘een hoop gedoe’ haalt de inhoud van het boek onnodig onderuit. Detailkritiek, want voor de rest valt er weinig op aan te merken.

Huizing debuteerde met Hoe ik per ongeluk een boek schreef   dat een Zilveren Griffel kreeg voor non-fictie, waar enige verwarring over was omdat het meer weg had van een roman. Over dit nieuwe boek kan geen misverstand bestaan: overduidelijk non-fictie en die griffel lijkt opnieuw niet ver weg. Huizing heeft een indrukwekkende hoeveelheid informatie verzameld die ze toegankelijk en geordend aanbiedt, maar vooral op een onderhoudende manier. Check alleen maar de  hoofdstuktitels: Kun je een boete krijgen voor zweetvoeten? – Wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? – Mag je je gestolen fiets terug stelen? – Waarom mocht zeilmeisje Laura niet uitvaren? – Wat als Typhoon een lijk in zijn kofferbak had verstopt? – Heeft Jeroen het liedje van Claudia gestolen?

In 23 hoofdstukken behandelt Huizing vrijwel alles wat met recht te maken heeft en voor kinderen interessant is. En nog veel meer. Van omgangsregeling en ouderlijk gezag tot aansprakelijkheid en heling: van noodweer en voorbedachten rade tot auteursrecht en herstelrecht. Maar ook de werking van de rechtbank en de rechtstaat wordt uit de doeken gedaan.

Het is een briljante keuze om dat aan de hand van voorbeelden te doen die vrijwel zonder uitzondering tot de verbeelding spreken. Daardoor is het een feest om te lezen en komt het recht heel dichtbij. Dat begint al met de openingsvraag: kun je een boete krijgen voor zweetvoeten? Ja dus,  er is geen ‘recht om te stinken’. Slim om met deze zaak te beginnen want de zweetvoetenman ging na zijn veroordeling naar het gerechtshof en vervolgens naar de Hoge Raad. Alles rechtscolleges en mogelijkheden tot procederen zijn meteen in beeld.

De hoofdstukken zijn opgedeeld in handige paragrafen met veel terzijdes en vragen en uitbundige illustraties. In de kern zijn nog eens de schematische voorstellingen weergegeven van het Nederlands recht. Alles erop en eraan dus.

Non-fictie voor kinderen is in opmars. Dat is ingezet met Het raadsel van alles wat leeft en het afgelopen decennium was het nog met name het terrein van het paar Schutten/Dumon Tak maar geleidelijk melden zich meer goede schrijvers (Geert-Jan Roebers, Marc ter Horst, Annet Huizing, Joukje Akveld). De zweetvoetenman is een tussentijds hoogtepunt in het genre en dat heeft alles met de lichtvoetige toon van Huizing te maken. Ze neemt je mee, zonder belerend of lollig te doen en houdt je bij de les, want het is uiteindelijk wel de bedoeling dat op al die vragen over recht een antwoord komt.

Het is misschien soms een hoop gedoe, de rechtspraak, de rechtszaken en de regels, maar vooral heel erg precies en indrukwekkend geregeld. Dat maakt Huizing inzichtelijk. Je zou bijna wensen dat de wetboeken op deze manier geschreven zijn.

Tags : KinderboekNon-fictierechtspraakSpanning en avontuurstrafWeten en leren